Избрани Новини

Рекорден брой състезатели по канадска борба пристигат в Благоевград

Започва Световното първенство

Утре започва най-голямото спортно събитие в България за 2016 година- Световното първенство по канадска борба, което за първи път ще се проведе в Благоевград. На официална пресконференция кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов, председателят на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров и многократния шампион по канадска борба от Благоевград Георги Гайдарджиев уточниха детайли около провеждането на събитието. Кметът Камбитов благодари за доверието на Българската федерация по канадска борба, че е избрала Благоевград за домакин. Областния център на Пиринско от 4 до 9 октомври ще бъде спортна столица. В града ще пристигнат над 1300 участници от 60 страни.

"За нас е чест да бъдем домакини на това първенство редом с градове като Варшава, Лондон, Москва, Лас Вегас и други. Самото решение не е случайно, ние имаме основание и самочувствие, защото и двата благоевградски клуба и „Спартак“ и „Арм“- Благоевград“ са най-изявените клубове в  България, това са бастионите на канадската борба. Тук е председателят на клуб „Спартак“ Георги Гайдарджиев, който е многократен световен шампион и веднага използвам случая да му пожелая сега като домакини да спечели титлата“, каза д-р Камбитов. Той допълни, че Общината е съорганизатор на събитието и взаимодейства изключително добре с федерацията. "Ние участваме с конкретна финансова помощ, логистична подкрепа, осигуряване на охрана, транспорт, спортните бази и ви уверявам,че Общината и града са готови да посрещнат всички спортисти и гости. Да си пожелаем здраве и едно оспорвано събитие“, допълни д-р Атанас Камбитов.

Председателят на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров благодари на кмета Камбитов и Общината за съвместната организация.

"Благодаря на господин Камбитов и на цялото ръководство на Община Благоевград, които от самото начало подеха темата много радушно, вложиха цялата си енергия и наистина си личи, че това са хора, които обичат спорта и дават всичко възможно той да процъфтява във вашия град. Доволен съм като банскалия, че за първи път в региона ще може да се проведе подобно голямо спортно събитие. Нека Югозападна България да има с какво да се похвали и света да види първенства и спортисти от най-висок ранг. За първи път в историята на канадската борба участват над 1300 участници, които ще дойдат именно в Благоевград“, каза радостно Хаджитодоров.

Той допълни, че по време на шестте състезателни дни ще има участници от 60 държави. Българският отбор е от 100 състезатели, който ще бъде представен във всички дивизии- юноши, младежи, хора с увреждания,мъже, жени.

"Вярвам, че ще направим едни запомнящи се резултати, с които да затвърдим името на България като водеща нация в канадската борба“, допълни Хаджитодоров като пожела много медали, които да удовлетворят труда на българските спортисти.

Благоевградчанинът, върху когото пада голямата отговорност да защити получените до този момент отличия Георги Гайдарджиев обеща, че ако спечели медал ще го подари на кмета д-р Атанас Камбитов.

Официалното откриване на Световното първенство по канадска борба ще бъде на 4 октомври от 9.00 часа в зала „Скаптопара“. Всички състезателни дни ще бъдат излъчвани по над 50 телевизии от цял свят.

"Този факт прави Благоевград разпознаваем, но ние продължаваме да мислим  и за други мероприятия. Последователно работим за изграждане на спортната база, по програмата „Спортен Благоевград“ за да бъдем домакини и на други големи първенства от различни спортове“, категоричен бе д-р Атанас Камбитов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)