Избрани Новини

Охраняват гнезда на лешояди в Родопите

Бракониери крадат яйцата им

През месец август охранявахме гнезда на египетски лешояди в Източните Родопи. Българското дружество за защита на птиците там има природозащитен център, който се занимава с изкуствено подхранване на белоглавия и египетския лешояд, каза за радио "Фокус" Димитър Попов, председател на Българското дружество за защита на птиците – Гоце Делчев.

"Интересно е да се знае, че само 28 двойки египетски лешояди има в България, което означава, че ние имаме най-многобройна численост от целия Балкански полуостров, именно благодарение на грижите, които полагат доброволците на дружеството. Налага се т.нар. жива охрана, тъй като много хора крадат яйцата на тези птици и ги продават, т.е. това са бракониери. Също така тормозят малките и ако това се случи в момент, в който лешоядите отглеждат малките си е неприятно, защото птиците може да изоставят своите гнезда. Освен това следим и за успешните полети на малките от гнездото, тъй като ако те паднат, стават лесна плячка за хищници като чакали, лисици и вълци“, обясни Димитър Попов.

По думите му, повечето гнезда на египетските лешояди тази година са били с по едно малко. "Гнездото, което охранявах аз, имаше две малки. Успях да видя първия полет на едно от малките, който беше успешен. Второто малко също по-късно е излетяло от гнездото си. И това е засега статистиката. Да се надяваме, че тя ще върви към увеличаване на популацията на този изключително рядък вид.", прибави Попов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов