Училища в Благоевград отменят отсъствия с амбулаторни листове

Лекари недоволстват от практиката

Няколко училища в Благоевград още преди години са въвели извиняването на отсъствия да става само с амбулаторен лист, който се издава от личния лекар. Основната цел е да се намалят отсъствията на учениците от час. Много от лекарите обаче в града недоволстват срещу въвеждането на тази практика, защото ще затрудни работата им.

Хуманитарната гимназия в Благоевград е едно от училищата, които се опитва да се преборят с извиненията на учениците и изискват амбулаторни листове за отсъствия. Според директора на училището обаче до момента няма реален резултат тази практика, защото много трудно да се пребори чисто административно със системата.

Марин Митов – директор на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий"
"За съжаление срещаме трудности и трудностите идват от това, че някои лични лекари не желаят да издават амбулаторни листове под различен претекст."

Според лекарите, с издаването на амбулаторни листове за всяко отсъствие на учениците, ще се затрудни сериозно работата в кабинетите, защото системата на обработка на документите е тромава. Затова практиката до момента е следната:

Д-р Емил Цветков - общопрактикуващ лекар
"Ако е съвсем лека вирусна инфекция, просто го преглеждаме, извикваме го на контролен преглед и се пише бележка, което е съвсем бързо това издаване на обикновена бележка."

От училищата в Благоевград са готови да направят списък с лекарите, които отказват издаването на този документ, съобщава БНТ.