Избрани Новини

Симитли посреща цар Симеон ІІ

Новините

29-09-2016, 09:00

Снимка:

simitli.info

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Швейцарци разсискваха бедствията в Симитли

Открива се изложба на млади автори

Негово величество цар Симеон ІІ ще бъде почетен гост на откриването на изложбата „Духът на българското минало в образи”, която ще бъде подредена в изложбената зала на читалище „Св. Климент Охридски” в Симитли днес, съобщиха от пресцентъра на общината. Изложбата е дело на млади художници от Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски” и представя всекидневния живот на българина по селата, пространството на неговия дом и църквата, където отива да се помоли на Бог. Чрез картините е представена традиционната патриархална среда. Представени ще бъдат и няколко икони, изобразяващи евангелски сцени, рисувани рядко от зографите. Изложбата е допълнена от етнографски кът, представящ битовата среда в една възрожденска къща. Сред изложените експонати е и Евангелие от времето на цар Борис ІІІ. Куратор на изложбата е Лалка Тодорова.
След откриването на изложбата ще бъде представен и „Пътеводител на Симитлийския край” с редакторска колегия проф. д-р Нина Христова, д-р Диана Велева Иванова, д-р Милена Ангелова и Елена Александрова.
Едно от значимите събития в този ден ще бъде и конференцията „Аферата „Мис Стоун” – век по-късно: мнения, оценки, анализи”. На нея ще бъдат представени резултатите от експедицията „Симитлия – от Древността до наши дни”, провела се от 1 до 6 август на територията на Община Симитли под надслов „По стъпките на Мис Стоун”.
Отбелязваме, че това не е първото посещение на Цар Симеон ІІ в Симитли. На 3 март 2003 г. Царят посети града, придружен от Неврокопския митрополит Натанаил. Симитли е свързан с Царската династия още от времето на Царя Обединител Борис ІІІ, който дарява няколко декара земя на симитлийското училище. Българският монарх тогава Борис ІІІ е поканен и на откриването на паметник-костницата „На загиналите за освобождението на с. Симитлий”, като Църковното настоятелство към храм „Рождество на Пресвета Богородица” било решило събитието да съвпадне с именния ден на Царя.

На тържественото честване са поканени президентът и върховен главнокомандващ българската армия Росен Плевнелиев, Николай Ненчев – министър на отбраната, генерал Константин Попов – началник на отбраната, генерал-лейтенат Стоян Топалов – председател на СОСЗР, полковник от запаса Димитър Стоянов – председател на Областния съвет на СОСЗР в Благоевград, генерал-майор Андрей Боцев – командир на сухопътните войски, полковник Ангел Маринов – директор Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ към Министерството на отбраната, Иво Антонов – директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерството на отбраната, Съюза на военноинвалидите и военоветераните, Бисер Михайлов – областен управител и кметове на съседни населени места.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)