Избрани Новини

Божидар Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймакчалан

Ще бъде възстановено и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е вандализирано, но е почти цяло

Националният исторически музей е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймакчалан, заяви пред Фокус директорът на НИМ професор Божидар Димитров.

Директорският съвет на Националния исторически музей взе решение да възстанови 3 военни паметника в Македония. Това са разрушения тази година на 22 септември български военен паметник на връх Каймак-Чалан, военното гробище на Осми Приморски варненски полк при с.Хума и военния паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат на мястото, където е загинал - до пътя за Валандово, близо до Дойран.

Съдбата на този паметник е уникална, тъй като е издигнат от друг българин – Борис Дрангов през 1916 г., в чест на Каварналиев, командир на 9-а Плевенска дивизия, заел позиция край Дойран. Монументът е разрушен от Югославия през 1966 г. НИМ изработи наново паметника, но скопските власти не позволиха да бъде поставен на същото място под предлог, че това не е войнишки паметник, а на висш офицер от българската армия. А висшите офицери определяли завоевателната политика на България спрямо бедния македонски народ.

Ще отбележа само, че македонският народ не е създаден през 1913 г., коментира Димитров. Коминтернът ще го измисли 30 години по-късно. Когато през 2009 г. директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров трябваше да напусне музея, тъй като стана депутат, а после – министър, беше решено възстановеният паметник на полк. Каварналиев да бъде подарен на град Шумен, неговото родно място. И бе поставен на площад близо до Томбул джамия.

НИМ няма против да направи още едно копие на паметника. Екипът на музея има голям опит в изграждането на военни паметници. Досега са изградени 30, като 10 от тях са в Македония. Между тях са големите мемориални комплекси в Ново село, Струмишко, Мало Чичево, Прилепско, Дреново, Гевгелийско и Беранци, Битолско.

НИМ е успял да постави дори гранитно копие на Мадарския конник в град Скопие. Освен в Македония, НИМ е възстановил още два военни паметника в Сърбия – на Нешков връх и с.Вълковия, Царибродско. Негово дело са големите войнишки паметници в Свиленград с близо 2 хил.имена на български офицери, загинали в Одринската епопея. И паметник в Омуртаг на 800 души, загинали във войните за национално освобождение. Всички паметници са изградени без държавни пари, а от Сдружение „Плиска“. И сега ще бъде направено така.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов