Избрани Новини

Андрей Ковачев: България и Македония трябва заедно да почитат всички паднали бойци във войните!

Предизборният период в Македония отново засили антибългарските прояви

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев реагира с възмущение на поругаването на паметта на загиналите български войни на връх Каймак-Чалан.

За съжаление предизборният период в Македония отново засили антибългарските прояви, чиито връх засега бе варварската постъпка на близкия до управляващите журналист Миленко Неделковски. Рискувайки бъдещето на страната си чрез толерирането на подобни прояви, както и финансирането например от държавния бюджет на филми като „Трето полувреме“ и „Освобождението на Скопие“ и не поемането на протегнатата от България ръка от управляващите в Скопие, е много недалновидна политика“, коментира Ковачев. Евродепутатът изрази своето възмущение лично на Никола Поповски - външен министър на Македония, както и на Влатко Горчев – член на изпълнителното бюро на ВМРО-ДПМНЕ и призова незабавно да се разграничат от позорната проява.

"България и Македония трябва заедно да почитат всички паднали по бойните полета. Миналото не трябва да ни разделя, а да ни обединява. Всеки има правото на самоопределение, но то не дава правото да се променя историята. Ние имаме общи предци, които не са правили разлика между българи, македонци, добруджанци или тракийци.“, заяви той.

Европейската интеграция е единственият път за преодоляване на разделението от миналото и тя може да осигури трайно помирение в една свободна и демократична Европа. "С провокации спрямо България, партията на господин Груевски може да добави някой друг процент на изборите, като се представя като единствения пазител на „македонскиот идентитет“, но ще загуби бъдещето на страната си. България не желае да блокира европейската перспектива на македонските граждани и е за приемането на Македония в ЕС и НАТО, но само ако политическата класа е искрена в желанието си за такова членство и даде ясен сигнал, че рецидивите на омраза от миналото спрямо България няма да бъдат толерирани. Очаквам реакция от Скопие“, заключи д-р Ковачев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов