Избрани Новини

Детски фолклорен сбор "Минало в бъдещето“ започва в Ковачевица

Той цели спасяването на архитектурния резерват с активното участие на младото поколение

Сборът в с. Ковачевица цели спасяването на архитектурния резерват с активното участие на младото поколение, което милее за българските традиции и черпи с уважение от изворите, наследени от миналото, като ги опознава, съхранява и изучава.
Първото издание е съсредоточено върху участието и представянето на детски и младежки танцови състави от цялата страна.
Целият ден на 23 септември на чаршията ще бъдат представени за посетителите някои типични стари занаяти като ковачество, кошничарство, калайдисване, дърворезба, грънчарство, готварство, които ще могат да бъдат опитани и изследвани отблизо.
Сред официално поканените гости от артистичната и творческа гилдия са актрисата Мария Сапунджиева, писателя Георги Данаилов, поета Борис Христов и други. Всички посетители са поканени да посетят сбора с народни носии. 
Мероприятието е организирано от сдружение "Исторически и архитектурен резерват село Ковачевица", учредено през 2002 г. със съдействието на кметския наместник на селото и община Гърмен.
През последните години община Гърмен инвестира и финансов ресурс, и експертен потенциал в подобряването на инфраструктурата до курортните села Ковачевица, Лещен, създаването на добри възможности за развитие на туризъм и съхраняване на културни, исторически и др. вид дадености. Развитието на потенциала на културното наследство на община Гърмен е постоянен и все по-развиващ се процес, който води до значителни резултати, доказани от все по-засилващия се интерес на родни и чуждестранн туристи към селата, селищата и местата за отдих, туризъм и почивка в община Гърмен.

Финансирането е изцяло частно и ще се стреми, чрез поредица събития, да подпомогне възстановяването на най-застрашените от погубване автентични архитектурни ансамбли, инфраструктурата и обществените сгради като черквата „Св. Николай“, килийното училище, читалището, както и нематериалното културно наследство на селото и пр.

Сборът на 23.09.2016 г. е началото на поредица събития, която ще събира в село Ковачевица танцови и певчески състави, работещи за съхранението на автентичния български фолклор не само от страната, но и от чужбина. Има заявки за участие на състави от Италия, САЩ, Русия, Франция, Холандия.
В следващите издания ще бъдат подбрани теми, касаещи културния живот като важна част от образованието и възпитанието на бъдещите поколения. Затова предимство в този и в бъдещите събори ще имат децата и младите, придружени от своите учители и професионални изпълнители.

ЕТО И ПРОГРАМАТА :

23.09.2016 г. /петък/

12:30 ч. – 19:30 ч.
Чаршия на занаятите

16:30 ч. Хора на мегдана
пред училище „Йордже Димитров“ с. Ковачевица (община Гърмен)

17:00 ч. - Официално откриване на сбора
пред училище „Йордже Димитров“ с. Ковачевица (община Гърмен)

Организаторите си запазват правото на промени в програмата, ако е необходимо. При лошо време проявите ще се състоят в НЧ „Светлина“ с. Ковачевица.
На 22 и 23 септември 2016 г. служителите на общинска полиция няма да допускат леки автомобили и камиони в селото. Преди бариерата и по пътя ще бъдат организирани места за паркиране.

УЧАСТНИЦИ В ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН СБОР „МИНАЛО В БЪДЕЩЕТО“ С. КОВАЧЕВИЦА 2016:
- Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – София;
- Фолклорна певческа група „Овчарска песен“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1917“ - с. Дорково;
- Детски състав за народни танци „Пиринска зора“ към НЧ „Яне Сандански 1928“ - Хаджидимово;
- Ансамбъл за народни песни и танци, мъжка и женска фолклорна група - Хаджидимово;
- Фолклорна формация "Пеещи пендарчета" при IV-o ОУ „Хр. Смирненски“ - Петрич;
- Смесена фолклорна група „Слънце“ към НЧ „Просвета 1937“ - с. Плетена, община Сатовча;
- Детска фолклорна група „Зорница“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1926“ - с. Плетена, община Сатовча;
- Детска танцова формация „Неврокопчанки“ - гр. Гоце Делчев.

Занаяти: ковачество, кошничарство, калайдисване, дърворезба, грънчарство, готварство.
Сбора ще посетят със своеобразно участие фотографи, художници, писатели и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)