Избрани Новини

Световният пробег за мир премина през Благоевград

Преминали са с факела на мира през повече от 150 държави

Община Благоевград се включи в международния лекоатлетически Световен пробег за мир. Спортисти и ученици преминаха, бягайки с огъня на мира, през Градската градина, ул. „Тодор Александров“, МОЛ „Ларго“, Централната поща и пристигнаха пред  „22-ри септември“, където бяха посрещнати и поздравени от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Там тя прие символично факела на мира от Дипаваджан Ренер, ръководител на международния екип от бегачи.  „За нас е чест, че Благоевград е част от Световния пробег за мир. Благодаря на всички организатори, всички участници. Мирът е нещото, което ни пази, което осигурява единство, единомислие, екипност, а това се постига чрез спорта. Спортувайте, не позволявайте на никого да ви каже, че не можете да се справите. Винаги следвайте мечтите си, така ще успеете. Изключителна гордост е за нас, че огънят е тук, ще ви очакваме в Благоевград и следващата година. Пожелавам късмет и успешно завършване на пробега“, каза в част от приветственото си слово заместник-кметът Христина Шопова. Дипаваджан Ренер благодари за посрещането в Благоевград и поздрави участниците. „Преминали сме с факела на мира през повече от 150 държави. Когато хората ни попитат кое е  най-хубавото нещо, което сме преживели, аз отговарям, че това е срещата с добрите хора. Повечето човешки същества искат да живеят в хармония и единство. Това би било много лесно, ако се чувстваме по-отговорни за мира“, каза Дипаваджан Ренер. Той връчи и сертификат на заместник-кмета Христина Шопова. В края на инициативата участниците си направиха обща снимка за спомен. Благоевград е последният град от България, през който огънят преминава тази година.

Световният пробег е международна щафета, която има за цел да насърчи съпричастността между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой (1931 – 2007), който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. От 2005 до 2012 г. спортната проява се провежда като Световен пробег на хармонията.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)