Избрани Новини

Зимният дъб от Голема Фуча е финалист за "Дърво с корен 2016"

До дъба са поставени два кръста

Зимният дъб от Голема Фуча е финалист за конкурса "Дърво с корен 2016". Той е вид, зимен дъб, на възраст е 500 години, намира се в село Голема Фуча, обл. Кюстендил. Номинира го Пламен Досев от София.

Дървото е специално за селото, защото е свързано с неговото развитие, представлява забележителност и привлича туристи и вярващи.
История, започваща от античността – в римско време в подножието на връх Колош е минавал един от пътищата, които свързвали Сердика (дн. София) с Македония и Бяло море. Поради стратегическото положение, в най-високата част на върха римляните изградили укрепление – стражеви пост.
Святото място с дъба представлява малко възвишение, подобаващо на могила, върху което величествено се извисява вековен дъб на видима възраст около 500 години. До дъба са поставени два кръста. Единият е доста старинен, изработен е от бигор – варовик и няма украса по него. Другият кръст, масивен и значително по-голям, е равнораменен и с трапецовидни рамене. На западната му лицева страна е изсечен кръст, чийто краища завършват с кръстове.
Днес дъба се посещава като забележителност от туристи, а местните жители се събират на възвишението при отбелязването на значими църковни и общностни празници. Дъбът има величествена и силно въздействаща осанка, а християнските кръстове и местните легенди създават усещането са сакралност и приемственост между поколенията. За съжаление дъбът боледува от няколко години. Има нужда от преглед и лечение от специалист.

Гласуването е отворено от 15 септември 2016 г. до 14 октомври 2016 г. включително. Може да гласувате веднъж от една електронна поща за победител в  „Дърво с корен 2016” и веднъж за победител във „Вековните дървета говорят 2016”. На електронната ви поща ще бъде изпратена връзка за потвърждение на вашия вот, която е необходимо да последвате, за да бъде отчетен гласът ви. В последната седмица от гласуването (8 – 14 октомври 2016 г.) ще скрият броя гласове, подадени за финалистите, за да се запази елемента на изненадата за победителя. След края на гласуването всички гласове ще бъдат разгледани повторно и при съмнение за манипулация могат да бъдат изпратени писма за потвърждение до подателите им. При липса на такова, съмнителните гласове ще бъдат анулирани.

Победители в „Дърво с корен 2016” и „Вековните дървета говорят 2016” ще станат дърветата, събрали най-много гласове. Победителите в другите две категории – „Млад природолюбител 2016” и „Изборът на експертите 2016“ вече са определени от журито на конкурса. Всички те ще бъдат обявени и наградени на 25 октомври 2016 г. на тържествена церемония в сградата на представителството на Европейската комисия в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов