Избрани Новини

Спират свлачища край ски път в НП "Пирин"

Взимат мерки и за Байкушевата мура

Извършват се важни укрепителни дейности край ски пътя в Национален парк „Пирин". Директорът на дирекция „Национална служба защита на природата" в МОСВ Мирослав Калугеров и началникът на отдел „Защитени територии" Димитър Стоев бяха на инспекция в парка. Те ревизираха досиетата на документация по контролната дейност на парка.

Във връзка с доклад за санитарното състояние на най-старото дърво в България – Байкушевата мура, бяха набелязани мерки, които да се предприемат по предотвратяване на вредното въздействие върху уникалното дърво. С директора на парка Росен Баненски са определени стъпките и сроковете за опазването му. За нуждите на проекта ще бъде търсена помощта на експерти от Лесотехническия университет и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Беше проверено и изпълнението по предписание на Дирекция „Национален парк „Пирин" укрепване на опасен склон на ски път № 1. Изпълнението на дейностите е съгласувано с МОСВ през 2014 г. Проверката на място установи, чe те се изпълняват в съответствие със съгласуваните параметри и се очаква да приключат в началото на октомври.

В района на ски пътя има и други участъци, създаващи опасности за посетителите на парка. Направен бе оглед и на други необезопасени склонове край ски пътя, които се нуждаят от укрепване. За тях са направени предписания от Дирекция „Национален парк „Пирин". Концесионерът на ски зоната „Юлен" АД е внесъл в МОСВ необходимата документация за следващ участък, който подлежи на укрепване, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов