Избрани Новини

Ембака отива на съд

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе обвинителен акт срещу Емил Първанов с обвинение за извършено убийство

Днес, 16.09.2016 г ., Окръжна прокуратура - Благоевград внесе обвинителен акт срещу Емил Първанов с обвинение за извършено убийство по хулигански подбуди – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 11 пр. 1, вр. чл. 115 от НК.

Той е предаден на съд за това, че на 26.06.2015 г., около 13.30 ч. на новостроящ се обект „магистрала Струма“, ЛОТ-4, чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от София, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

Пострадалият Николай Чивиев работел в „Агромах Роуда“ ЕООД като координатор от 03.11.2014 г. Отговарял и организирал обезпечаването на строителството с материални ресурси, оперативно управление на строителните дейности, технически надзор на съоръженията, решавал оперативно проблемите, възникнали в процеса на строителната дейност и др.

Към 26.06.2015 г. от „Агромах Роуда“ ЕООД се изграждала новострояща се отсечка – ЛОТ-4 на автомагистрала „Струма“, находяща се между с. Левуново и с. Ново Кономлади. Контролът се осъществявал от Чивиев. По новостроящата се отсечка се движели само служебни автомобили във връзка с дейността по строителството, с предварително издадени пропуски, като преди да навлязат в отсечката, те били пропускани от определени за целта регулировчици. Било забранено движение на МПС, извън посочените по-горе, тъй като пътят не е бил въведен в експлоатация. По продължението на ЛОТ – 4 на строящата се автомагистрала били организирани 11 такива пропускателни поста. На всеки пост имало охранител-спирач, който изпълнявал задълженията си по пропускане на движението и по-специално контролиращ недопускане на превозни средства без издадени пропуски и без същите да са натоварени с функции свързани със строителните работи.

На 26.06.2015 г. около 13.00 часа пострадалият Николай Чивиев извършвал проверки и се придвижвал по новостроящата се магистрала с автомобил „Форд Мондео“ , придружаван от Б. И.– оператор по сигурността в „Агромах“ ЕООД, а на задната седалка била свидетелката К. Д. - приятелка на пострадалия. Спрели и разговаряли с охранителя – спирач на трети пост когато забелязали, че през поста с висока скорост преминал лек автомобил, м. “Сеат Купра /Ибиза/“, управляван от Емил Първанов. Освен него в МПС пътувала и съпругата му. Въпреки опитите на регулировчика да го спре с палка, обвиняемият не се подчинил и продължил движението на управляваното от него МПС. Тогава Чивиев и Б.И. решили да настигнат автомобила, който се движел в забранен участък, за да разберат защо водачът му не се подчинява на стоп-палката.

Като видял, че л.а. „Форд Мондео“ го следва, Първанов решил да спре, за да се саморазправи с лицата от следващия го автомобил. Около 13.30 ч. /на 26.06.2015 г./ спрял на ЛОТ-4, в близост до с. Левуново, общ. Сандански. Чивиен също спрял. Излизайки от МПС, Чивиев и Б.И. се насочили към автомобила на Първанов, обяснявайки на последния, че е в нарушение и че трябва да се върне обратно. В този момент обвиняемият Емил Първанов започнал да отправя обиди към тях. Отворил вратата на автомобила, излязъл с нож в ръка, изхвърлил джапанките от краката си и тръгнал в посока към пострадалия Николай Чивиев. Замахнал с ръка, държейки ножа отвътре навън, крещейки: „Гадняри, мръсници, какви сте вие, та вие ще ме спирате?“

Първанов отишъл зад автомобила си и взел от земята голям камък, който захвърлил по Чивиев от разстояние от около 3-4 метра. За да се предпази, Чивиев вдигнал ръка. Камъкът го закачил по ръката и по челото вдясно. След удара Чивиев и Б.И.се оттеглили назад. Николай Чивиев взел от автомобила служебната си палка и отишъл към автомобила на обвиняемия. В този момент съпругата на Първанов започнала да дърпа съпруга си и да го умолява да спре. Двамата отишли в края на другото платно. Въпреки молбите на жена си, Първанов отново се навел, взел голям камък и отново го захвърлил по Николай Чивиев. Камъкът профучал покрай Чивиев и Илиев, но не ги ударил. Тогава Първанов започнал да хвърля камъни по лек автомобил „Форд Мондео“ и счупил стъкла на същия. За да го накара да спре с агресията, Чивиев отишъл до автомобила на Първанов и с палката започнал да ударя по стъклата на лек автомобил м. “Сеат Купра „Ибиза“. Съпругата на обвиняемия започнала да крещи, паднала на колене и започнала да се моли на съпруга си да престане. Вместо това Първанов продължил да хвърля камъни по служебния автомобил.

Наближавайки на разстояние около метър и половина, Първанов хвърлил голям камък, с който ударил Николай Чивиев в дясната слепоочна област на главата. В резултат на удара Чивиев се свлякъл на земята. Свидетелят Б.И. качил Чивиев на задната седалка в лек автомобил и потеглил към Центъра за спешна медицинска помощ в гр.Сандански. Въпреки оказаната медицинска помощ Чивиев починал.

Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза на Николай Чивиев е причинена черепно-мозъчна травма, която е довела до контузия на мозъка с изразен оток на мозъка, където се намират жизнено-важни центрове – дихателен и сърдечно-съдов.

„Налице е един квалифициращ признак – убийството е извършено от Емил Първанов по хулигански подбуди. Същото е осъществено от обвиняемия по незначителен повод – след като е бил застигнат от служители на „Агромах“ ЕООД, във връзка с неправомерното управление на МПС по участък, по който е забранено движението на автомобили, /освен ако същите нямат отношение към извършващото се строителство/, и тъй като му била направена забележка за това. Цялостното поведение на Първанов сочи на пренебрегване на обществените изисквания с цел демонстрирането на едно явно неуважение към обществото и изградените социални норми в него. Същият вместо да коригира поведението си е започнал да обижда, да заплашва включително размахвайки нож, да хвърля камъни по Николай Чивиев и Ботьо Илиев, както и по служебния им автомобил. Това поведение е станало достояние и на други лица, пътуващи в автомобилите по обходен път и работещи в близост, които са имали възможност да го възприемат като арогантно, агресивно и демонстративно – сочещо нежеланието на обвиняемия да се съобразява с нормите на общуване и наложените правила. Резултатът /смъртта на пострадалия/ се намира в пряка причинна връзка с деянието осъществено от Емил Първанов“ е посочено в обвинителния акт.

Предстои Окръжен съд Благоевград да насрочи разглеждането на делото.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)