Избрани Новини

Управители на дружество с условни присъди за неплащане на данъци

Крими

14-09-2016, 12:40

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимите Али Неджип и Рафет Салим  на по две години лишаване от свобода, което наказание отложи за изтърпяване с по пет години изпитателен срок.
Съдът ги призна за виновни за извършено от двамата престъпление по чл. 255 ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК за това, че през периода 01.02.2009 г.-15.11.2010 г. в качеството им на управители на „Баумакс” ООД за пет данъчни периода са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а именно 27 995,72 лв., представляващи дължим данък върху добавената стойност.
Дружеството „Баумакс” ООД било образувано и вписано в търговския регистър през 2009 г. като дружеството се управлявало и представлявало от Али Неджип и Рафет Салим заедно и поотделно.  Двамата били съдружници в „Баумакс” ООД при равни дялове. Те се занимавали с цялостната организация и дейност на дружеството, но наред с това, с цел да намалят дължимите данъци за отделните данъчни периоди за „Баумакс” ООД, се снабдявали от неустановени по делото лица с фактури с предмет „строителни материали”, по които реално дружеството не получавало стоки. Тези фактури двамата подсъдими предоставяли за осчетоводяване и отразяване в Справки-декларации по ЗДДС и Дневниците за покупки и така намалявали резултата на дружеството за периода, минимизирайки дължимия Данък добавена стойност за внасяне или излизайки на възстановяване на този данък. По този начин подсъдимите Неджип и Салим спестявали дължим ДДС за внасяне за „Баумакс” ООД, формиран от реалните продажби на дружеството.
С присъдата си Окръжният съд осъди двамата подсъдими солидарно да заплатят на Държавата сумата от 27 995,72 лв. за имуществени вреди от престъплението, ведно с дължимата лихва върху тази сума.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов