Избрани Новини

Шоу имаше на фермерския пазар за пловдивчани (снимки)

Да стане постоянно работещ, за това ще работят в Пловдив

Всеки областен град в страната до няколко седмици ще има фермерски пазар, какъвто в момента се провежда в Пловдив. Това е пряк достъп до българските производители и високото качество на тяхната продукция, съобщи в Пловдив директорът на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Заедно с кмета Иван Тотев той откри фермерския пазар на пловдивския площад „Централен“, където се срещат производители на био и еко продукция от региона и страната. 

Подобна инициатива не може да е успешна без съдействието на местните власти, посочи Порожанов. Той отбеляза още, че и в новия период на Програмата за развитие на селските райони се отделят значителни средства за производство и преработка на земеделска продукция. Целта е произведената висококачествена продукция да намира място не само на фермерските пазари, но и да се изнася навън.

Пловдив да има постоянно действащ фермерски пазар – върху тази идея акцентира кметът Иван Тотев, уточнявайки, че за изпълнението ѝ е необходима инициатива и от общината, и от производителите. Според пловдивския кмет, площад „Централен“ е идеалното място за директна среща на потребителите с производителите и фермерският пазар в Пловдив е стъпка за създаването на една традиция. 

Подобни традиционни пазари има на много места в Европа, например в белгийския град Брюш, отбеляза Тотев. Той заяви готовност общините и кметовете да подкрепят подобни инициативи, за да се наложат те като култура и като очакване от хората.

Донякъде е носталгично, донякъде е модерно да бъдеш малко "off main stream" (извън общото течение", пр. ред.) от големите хипермаркети, каза още пловдивският кмет и допълни, че хората търсят такъв вид продукция и тя е много актуална.

Само в днешния понеделник пловдивчани и гостите на града могат да пазаруват директно от производителите на фермерския пазар на площад „Централен“. Сред предлаганите продукти са био плодове и био зеленчуци, био вино, хляб с квас, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, козе и биволско мляко, пчелни продукти, екстракти от билки, сладка.

Пазарът е организиран от вестник „Български фермер“ с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив, фермерски организации от района и страната, съобщава БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов