Избрани Новини

Симитли възкресява манастир с уникална строителна технология

Тросковският манастир е основан е по времето на Втората българска държава

Община Симитли не се е отказала да възроди славата на Тросковския манастир в района на прочутите Коматински скали, информира kmeta.bg. Целта на местната власт е не само съхранението и възстановяването на тези два обекта, но и изграждането на различни атракциони край тях, за да се привличат туристи от страната и чужбина.

„Нашата главна цел е да запазим националното си недвижимо имущество. Дано успеем да намерим финансиране, работим в тази посока, готвим необходимите проекти”, каза градоначалникът на Симитли Апостол Апостолов.

Тросковският манастир в Малешевска планина е уникален, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите.

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ е построен през 1149 година, сочат запазени писмени данни. Правен е по уникална технология. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко за по-голяма здравина. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Манастирът е в долината на Стара река. Опожаряван е три пъти от турците. Днес от него е останала само църквата. През 2007 г. храмът е реставриран със средства на община Симитли. „Но искаме да вдигнем манастира в някогашния му вид, за да го превърнем в световна туристическа дестинация”, разкрива кметът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов