Избрани Новини

Сапарева баня - столица на планинското бягане

Градът ще домакинства Световното планинско бягане

Сапарева баня става през този уикенд столица на световното планинско бягане. Градът е първият, който е бил домакин на балканско, европейско и световно първенство по планинско бягане. Днес от 18,00 ч. в центъра на Сапарева баня ще бъде открито официално 32-ото световно първенство по планиско бягане. Гост на церемонията ще бъде министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Надпреварата между най-добрите в света мъже, жени, юноши и девойки старша възраст ще се проведе на 11 септември. Участие в първенството ще вземат състезатели от 35 държави от 6 контитента. От мъжете най-известното име е Ахмет Аслан (Турция), който е шесткратен европейски шампион, бронзов медалист от световното първенство 2008-а година и сребърен медалист на шампионата на планетата през 2011-а. При жените водещата състезателка е Андреа Майер, световна шампионка за 2014-а година.

България ще бъде представена на шампионата в Сапарева баня от 17 атлета. При мъжете ще участват: Шабан Мустафа, Димчо Мицов, Стоян Владков, Александър Василев и Костадин Кисьов. При дамите ще ни представят: Маринела Минева, Милка Михайлова, Мая Недялкова и Елена Ранчева. При девойките ще участват: Диляна Минкина, Люшка Кокотанекова, Любомира Пехливанска и Йоана Гелева. При юношите старша възраст България ще е в състав: Георги Гергов, Александър Сръндев, Иво Балабанов и Андрей Трифонов.

Стартът при девойките на 3,6 км ще е в 9,30 ч. в местността Валявицата, а финалът ще е пред посетителския център в Паничище. Юношите старша възраст ще стартират на 7,3 км в 10,30 ч пред посетителския център в Паничище, а финалът е на хижа "Рилски езера". Жените ще стартират на 7,3 км в 11,00 ч от посетителския център в Паничище и ще финишират на хижа "Рилски езера". Мъжете стартират на 12,7 км в 11,30 ч от Гейзера в Сапарева баня и ще финишират на хижа "Рилски езера".
Награждаването и официалното закриване ще се състои на 11 септември от 19,00 ч. пред гейзера в Сапарева баня.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)