Избрани Новини

Камерна опера – Благоевград и македонската група "Леб и сол“ със съвместен проект

Събитието е част от честването на Деня на европейското сътрудничество

Камерна опера- Благоевград и македонската група „Леб и сол“ ще  представят съвместен проект "Леб и сол Symphony“. На официална пресконференция днес те представиха концепцията на съвместното музикално предизвикателство, което се осъществява от INTERREG – Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП между България и Македония. Събитието е част от честването на Деня на европейското сътрудничество, който се празнува в цяла Европа вече пета поредна година с цел отбелязване на постиженията на териториалното сътрудничество между държавите.  Участие в пресконференцията взеха  директорът на Камерна опера – Благоевград Петър Радевски, Кокан Димушевски от македонската музикална група  „Леб и сол“, диригентът Саша Николовски – Гюмар и представителят на Interreg – ИПП /Програмата за трансгранично сътрудничество  между България и Македония/ Тони Якимовски.

„Благодаря на Община Благоевград, на кмета д-р Атанас Камбитов, както и на заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, които ни подкрепиха. Проектът бе обмислян като детайли в рамките на една година. В момента протичат усилени репетиции за събитието, което ще се състои на 10 септември в град Банско от 20.00 часа“, каза Петър Радевски. Той уточни, че мотото на събитието е "Общите граници ни правят по-близки", а "Леб и сол Symphony" включва изпълнение на македонска музикална група, съставена от Бодан Арсовски – бас китара, Кокан Димушевски - клавири, Димитър Божиков - китара и Михаил Парушев - барабани и оркестъра на Камерна опера - Благоевград под диригентството на Саша Николовски – Гюмар.

„Концертът събира в едно класическия и популярния музикален жанр и чрез интерпретацията на класически оркестър.  Публиката ще  чуе най-доброто от 40-годишния репертоар на "Леб и сол",  изпълнен с песни като „Деветка“, „Бистра вода“, „Учи ме майко, карай ме“, „Нека слънцето залезе“, „Йовано Йованке“, уточни Тони Якимовски.

Организаторите и партньори на рок симфонията обещаха „Леб и сол Symphony“ да звучи и в Благоевград.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов