Избрани Новини

Шефът на мина "Черно море" отрича за неизплатените заплати

Вчера бившите миньорите блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг

Изпълнителният директор на "Мина Черно море" ЕАД Русомир Калоянчев отрича да има неизплатени заплати на миньорите. Това той направи чрез отворено писмо до медиите.  В него се твърди, че "към днешна дата всичко е изплатено. В качеството ми на директор съм подписал и представил декларация  пред  Дирекция „Инспекция по труда“-Бургас, която  удостоверява това".
Що се касае до предявените искания на работниците за двете месечни трудови възнаграждения, които се дължат под формата на обезщетение поради неспазено предизвестие и поради оставане без работа, директорът обещава това някога да се случи. "Обезщетенията на съкратените работници ще се изплатят, когато Предприятието има тази възможност, а не веднага, както настояват, вече освободените от работа.  Тъй като мината е затворена, в момента няма никакво производство и поради тази причина сумите за дължимите обезщетения ще се платят със закъснение. Това се очаква да стане вероятно в рамките на няколко месеца".
Калоянчев не отрича информацията, че работници живеят във ведомствени сгради на предприятието, но те не били стотици, както се твърдяло в медиите. "Към момента 10 семейства на работници живеят под наем в една от сградите, определена за продажба от НАП. Днес бе проведен търг за продажба на посочената сградата, на който не се яви никой. На следващ етап във взаимодействие с НАП от наша страна възнамеряваме да предприемем действия и ще се направи опит да бъдат обособени отделни жилища, за да има възможност да  се предложат на работниците за покупка в бъдеще", завършва писмото си той.
Припомняме, че вчера бившите миньорите от мина Черно море блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг в знак на протест срещу собственика Ковачки. Дължимите обезщетенията на работниците са забавени с месеци и все още няма яснота дали и кога ще бъдат изплатени.
Миньорски семейства живеят във ведомствени общежития, които сега са обявени за публична продажба от НАП заради задължения на фирмата. Миньорите са изпратили писмо до омбудсмана на Бургас и до този на Републиката. В него обясняват, че в едно от семействата живее човек с 90% инвалидност, а в друго – със 100%. Болната жена, която не може а работи изобщо, дори обитава бивша пералня. Друго семейство се е настанило и ремонтирало бивши канцеларии.
Работниците многократно са искали от фирмата да им продаде ведомствените жилища, но им е било отказвано. Сега, освен без заплати и обезщетения, тези хора ще останат на улицата. Теренът, в който се намира общежитието е общинска собственост и в него има и детска градина. Миньорите предлагат сградите, които обитават, но за които никъде не се споменава, че са жилища, да бъдат прехвърлени на общината или държавата, които да се погрижат за хората без дом. Те молят омбудсманът да се намеси и да прекрати търга, както и да се намери по-справедлив начин да се реши проблема. „Дори да е законна тази продажба, тя е неморална и несправедлива“, казват миньорите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов