Избрани Новини

Започват проверки на училищните столове

Новините

08-09-2016, 11:39

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училищното столово хранене във Велико Търново най-качествено и евтино в Северна България

Общините да се насочат към доставчици, които отговарят на изискванията

От началото на новата учебна година в училищата и детските градини тръгват проверки за спазването на наредба № 9, която изисква децата в забавачките и школските столове да бъдат изхранвани с храни, произведени по стандарт. В тях ще се включат експерти от Българската агенция по безопасност на храните и представители на различните браншове от хранителната индустрия. В контролните екипи ще има също така представители от НАП и Сдружението на общините в България. 
Проверките в училищата ще започнат след като бъдат отворени столовете и лавките в сградите, защото все още не са заредени със стока, уточниха от БАБХ. „Доста общини са сключили вече договорите за доставка на хранителни продукти за училищата и детските градини без да отчетат изискванията на наредбата. По нея имаше гратисен период от една година, но основното и изискване е всички храни доставени в социалните домове, които разполагат и харчат държавния бюджет, да бъдат по стандарт. В момента вече договорите между общините и доставчиците договорите са подписани. В много малко общини обаче са спазени тези изисквания“, съобщи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
По неофициална информация на много места в страната се доставя хляб, чийто производители не фигурират никъде. Само 25 фирми в момента произвеждат хляб по стандарт „България“. От бранша очакват общините, които не са спазили законодателството да преразгледат договорите си и да се насочат към доставчици, които отговарят на изискванията. 
Същото важи и за млечните, и за месните продукти, уточни Кукушева. За нарушителите е предвидена санкция, но защо да се стига до разпиляване на финансов ресурс, който и без това е ограничен, питат хлебопроизводителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов