Благоевград отбеляза 131 години от Съединението

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете героите

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В церемонията се включиха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, зам.областният управител Анна Бистричка, народните представители Даниела Савеклиева, Йордан Андонов, представители на почетното консулство на Република Казахстан в Благоевград, свещеници, общински съветници, представители на политически партии, институции и граждани.

Ритуалът започна с химна на Република България. Музикантите от Биг Бенд – Благоевград събудиха и подсилиха патриотичното чувство в благоевградчани. Възпитаници на Театрално студио към ОДК с ръководител Илия Ласин припомниха славни моменти, свързани с акта на Съединението.

На днешната дата, преди 131 години, е провъзгласено Съединението Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково