Избрани Новини

Министър Танева даде старт на кампанията на МЗХ „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“

Региони

04-09-2016, 17:46

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри първото изложение от кампанията на Министерство на земеделието и храните „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“ в град Варна.

„Целта на инициативата е да покажем, че България е произвеждала, произвежда и ще продължи да произвежда хубава и качествена храна, с каквато сме отгледани и възпитани, за да го предадем на следващите поколения“, добави тя. Министър Танева отбеляза, че местните производители ще имат възможност да представят своята продукция, която да стане достояние до по-широк кръг потребители. „По време на инициативата ще направим срещи със земеделската общност във всеки областен център.

Това е втора национална обиколка на ръководството на МЗХ. Миналата година проведохме срещи със земеделските производители във всички областни градове, в хода на представянето на новата обща селскостопанска политика и новите възможности по нея. Целта на втората част на тази кампания е министерството да получи обратна връзка не от браншовите организации, а директно от самите земеделски производители и да се чуят техните предложения за нови промени и оценката за това до къде сме стигнали“, поясни Десилава Танева. Министърът изтъкна, че след промените в политиките за обвързана подкрепа, които са направени през последните 2 години, България започва да възвръща балансираната структура на своето земеделие и да има устойчив тренд на ръст в трайните насаждения. „Тази година имаме повече произведени плодове и зеленчуци и рекордно количество добита пшеница. Зърнопроизводителите от варненския регион произведоха повече от средния добив на България“, допълни тя.

Министър Танева съобщи, че предстоят вторите приеми по най-атрактивните мерки на Програмата за развитие на селските райони. „Общините могат да кандидатстват по отворената мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктури, включително инвестиции“, която е с бюджет 340 милиона евро. В първата половина на месец октомври тази година ще бъде отворен очакваният от земеделските стопани прием по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“. Той ще бъде отворен с целия остатъчен бюджет от близо 240 милиона евро.“, поясни тя. „Радвам се, че инициативата ни е подкрепена от местната власт във Варна. Благодарение на кмета Иван Портних, фермерските пазари се радват на все по-голям интерес“, добави Десислава Танева. Министърът призова да подкрепяме българското, защото няма по-хубаво от него. На изложението присъстваха 25 местни производителя. Специално за посетителите на фермерския пазар Ути Бъчваров приготви над 3000 порции рибена чорба. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещна и със земеделски производители и преработватели от Област Варна. „Ще се стремя инструментите на обвързана подкрепа да не изкривяват смисъла им, а да спомагат за развитието на българското земеделие“, каза тя и подчерта, че при промените за обвързана подкрепа са изключени някои култури, които изкривяват подпомагането. На срещата присъстваха над 70 земеделски производителя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов