Избрани Новини

MAGNIFICO е новата звезда на "Бохеми-те” тази година!

Пристигна с антураж от впечатляващи неравноделни ритми, венециански аристократизъм и балкански хумор

След сензационната новина за гостуването на Дино Мерлин, настъпи моментът да се извади още един коз от фестивалната програма на „Бохеми” в Банско тази година – MAGNIFIO е другото голямо име от бившите югорепублики.

За бохемския празник на 3-4 септември MAGNIFICO пристигна с антураж от впечатляващи неравноделни ритми, венециански аристократизъм и балкански хумор.

Robert Pešut (MAGNIFICO) е роден през 1965-та в Любляна, днешна Словения. В началото на `90-те започва своите музикантски прояви, вдъхновен от „сладникавата сантименталност, лъхаща от сцената на бивша Югославия”. С първите си студийни албуми „Od srca od srca” (1993), „Gdo je čefur” (1996) and „Sexy Boy” (1999), той се представя като скромен и неограничен жанрово композитор, а с космополитното си отношение към живота бързо печели симпатията на публиката. Името на MAGNIFICO стои и зад предизвикалата силни обществени дискусии песен “Only Love / Samo ljubezen”, изпълнена от триото травестити “Sestre” на надпреварата за Евровизия. Тази провокация става причина за анти-гей протести в Словения, а „скандалът” и песента достигат до всички краища на стария континент. В резултат на това MAGNIFICO създава „Magnifico is a faggot / Magnifico je peder“ проект, с който окончателно се сдобива с каноничен статус в гей общността.

Музиката на словенския аристократ е вдъхновена от балканския фолклор, но е поръсена обилно с пикантно латино и реге звучене, тя е характерна за региона, но и много специфична заради тембъра на Robert Pešut. През 2004 г. „Sony music entertainment” продуцира неговия четвърти албум „Export/Import“, с хитовите „Hir ai kam, Hir ai go” и „Giv Mi Mani“, които добиват неочаквана и за самия изпълнител световна популярност.

Албумът му „Magnification” от 2010-та, от който сингълът „Zum zum” съвсем непреувеличено става тотален хит, обогатен със звученето на „gypsy saxophone”,на магьосника Ferus Mustafov.

В момента MAGNIFICO работи по новия си студиен албум, чиято промоция се очаква през лятото на 2016-та и може би българската публика ще е от първите, които ще се насладят на изпълнението му наживо през септември.

 „Бохеми”, 4 септември, 2016, централен площад „Никола Вапцаров”, Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов