Избрани Новини

Тазгодишното почистване на „За Земята“ започва от днес - тази година в Пирин

Доброволческата инициатива ще продължи цяла седмица и ще обхване периода 29-ти август – 6-ти септември

Началото на традиционното ежегодно почистване на националните паркове, организирано от „За Земята” започва oт днес, понеделник, 29-ти август в Национален парк Пирин. Тази година ще се впуснем в нови и отдавна непочиствани територии. Ще атакуваме боклука на парк Пирин, като целта е да почистим основните туристически пътеки, да прекратим живота на бунищата покрай хижи и заслони и да оставим чисти и спретнати планини след нас по едни от най-натоватените маршрути. Доброволческата инициатива ще продължи цяла седмица и ще обхване периода 29-ти август – 6-ти септември. Ще започнем почистването с хижа Безбог и ще завършим на хижа Пирин седмица по-късно. До този момент регистрирани са над 50 души от цялата страна, част от които ще участват през цялото време, а има и такива, които са само за няколко дни.

Идеята на дългогодишната кампания за почистване е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към  планината и природата. Тази година за пръв път инициативата ще се подкрепи и от новосформираната инициатива  „Умна раница“, които ще е част от поредното почистване в националните паркове на България.

Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата Тази година почистването се подпомага и частично от проекта "Училище за устойчиво развитие и активизъм" на "За Земята" и "Приятели на Земята- Европа". Кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП "Пирин", хижа "Пирин", хижа "Безбог", заслон Тевно езеро, хижа "Каменица", хижа "Демяница" и ROO'BAR!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов