Избрани Новини

Христина Маркова: Моята кариера тръгна от "Пирин Фолк" (видео)

Тя пее, рисува и пише книги

Любимата изпълнителка на съвременни градски песни от Благоевград певицата Христина Маркова наскоро влезе в ново амплоа. След концертните й изяви, участието й във фестивали, откриването на изложби с нейни творби, през юни излезе и първата й книга. Това е сборникът с готварски рецепти "Горноджумайски рецепти", в който тя предлага на любителите кулинари научените и изпробвани през годините 121 рецепти от баба й Катерина.

Интересът й към кулинарното изкуство се заражда още в най-ранните й години, опитвайки вкусната домашно приготвена храна в кухнята на баба й по майчина линия. От нея записва традиционните горноджумайски рецепти и усвоява основното правило на кулинарното изкуство - да готвим с любов.

Коренът на Христина Маркова е от село Кукуш, самата тя е израсла в красивия и уютен горноджумайски квартал "Вароша". От баба си Катерина е научила, че всичко трябва да се прави с мисъл за другия, с вяра в доброто и в необходимостта да сътворяваш красота и добро край себе си.

Христина Маркова освен музикалните си изяви обича да рисува, има шест самостоятелни изложби. Що се отнася до книгите, вече мисли и подготвя следващата. Но с каквото й да се захване, го прави с любов. Затова и резултатът е винаги отличен. Тя бе сред солистите на фолкгрупа “Пирина” и сред учредителите на фестивала “Пирин фест” в Сандански през 1992.

Blagoevgrad.utre.bg се срещна с певицата. Поводът за интервюто е фестивалът "Пирин Фолк", който започва днес.

Blagoevgrad.utre.bg: Иска ми се да те върна към годината, когато за първи път стъпи на сцената на "Пирин Фолк". Какви са спомените ти?

Христина Маркова: " Имам само прекрасни спомени, защото моят живот се промени с този фестивал. Станах много популярна и в същото време усетих, че това е голяма отговорност, защото бях само на 22 години, току що бях завършила ЮЗУ в Благоевград и изведнъж съдбата ме срещна с най-големите автори на България.

Първата песен, която изпях, беше по стихове на Евтим Евтимов, той каза толкова ласкави думи за мен! На следващата година се запознах с Тончо Русев, въобще с колосите на българскаета музика и с най-големите творци на България.

Blagoevgrad.utre.bg: Коя беше тази песен по стихове на Евтим Евтимов, кой беше композиторът?

Христина Маркова: Композиторът беше Николай Ваклинов, а песента се казваше "Да, всичко". Много хубава песен - жива, енергична, като за младо момиче.

Blagoevgrad.utre.bg: Как се почуства на сцената?

Христина Маркова: Много странно усещане изпитвах, защото видях пред себе си препълнения летен театър, много усмихнати лица, хора, които са щастливи, че се случва първият по рода си такъв фестивал на авторската песен.

Blagoevgrad.utre.bg: Фестивалът ли беше трамплинът за творческата ти кариера?

Христина Маркова: Точно така. Спомням си, че получих много цветя. Аз изпях две песни тогава. Другата песен беше по-лирична, любовна, по стихове на Катя Кирянова. Песента се казваше "Лъжлива обич". И си спомням, че като се прибирах в Благоевград, от колата на три пъти се връщах, за да си взема всички букети. Колата беше препълнена с букети от фестивала. Тогава фестивалът беше записан целият на касети, много хора си ги купуваха и изпращаха на близките си в чужбина и оттам идваха много обаждания с похвали за фестивала и за песните - моите и на колегите.

Blagoevgrad.utre.bg: След това продължи ли с изявите си на "Пирин фолк"?

Христина Маркова: На следващия фестивал се представих с три песни и беше интересно това, че Евтим Евтимов беше предложил едно стихотворение, написано от любимата му тогава жена Петя Йорданова, която не можа да присъства на фестивала, беше тежко болна. Но след години той си припомни това, каза, че е бил много щастлив, че първата година съм преставяла негова песен, а на следващата сам предложил на Ваклинов по нейно стихотворение да напише песен отново за мен. Така че и 1993г. участвах, след това 1998г. се представих блестящо с две много силни песни - едната беше по музика на Светослав Лобушки и текст на Катя Ерменкова "Моето Бяло море". Тя по-късно беше включена в златната колекция на "Пирин Фолк" за 20-годишния юбилей на фестивала и аз я изпях отново преди четири години на тази годишнина.

Blagoevgrad.utre.bg: Какво беше усещането след 20 години?

Христина Маркова: Прекрасно! След това говорих с Лобушки и той ми каза: "Боже, каква хубава песен съм ти написал!" Мисля, че песента се прие много добре. След това се видях с колегите и беше приказна вечер!

Blagoevgrad.utre.bg: Ккаво би пожелала на младите певци, които за първи път ще се качат на сцената на "Пирин Фолк"?

Христина Маркова:  Аз смятам, че всичко е божа работа. Дано успеят, дано имат късмет да са на правилното място в точното време, да са забелязани, да изпеят песни, които им лежат и да станат популярни. Желая им моя късмет от сърце!

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов