Избрани Новини

Филм на преподавател от ЮЗУ спечели трите големи награди на фестивал в Прага

Това е филмът на доц. Костадин Бонев "Потъването на Созопол"

Филмът на доц. Костадин Бонев "Потъването на Созопол" спечели трите големи отличия на Независимия международен филмов фестивал в Прага PIFF 2016. Той взе големия приз „Златен орел“, доц. Костадин Бонев спечели отличието за най-добър режисьор и Константин Занков – за най-добър оператор. Това е поредното признание за преподавателя от Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Потъването на Созопол” е носител на редица призове от фестивали у нас и в чужбина. Той беше избран за най-добър чуждестранен филм на Нюйоркския кинофестивал през 2015 година, спечели наградата за най-добър игрален филм с бюджет до 2 млн. лв. на 9-ия Европейски филмов фестивал в Берлин. Лентата взе наградата за най-добър актьорски ансамбъл на Международния филмов фестивал в Милано. Филмът на доц. Бонев спечели четири отличия на наградите на Българската филмова академия - 2015.

"Потъването на Созопол" е третият игрален филм на доц. Костадин Бонев, автор и на много документални филми. Направен е по едноименния роман на Ина Вълчанова. Разказва историята на 50-годишния Чавдар Кършев – Чево (в ролята е Деян Донков), който отива в града, в който е прекарал младостта си, с 10 бутилки водка.

Над филма като първи асистент-режисьор работи и Магделена Илиева, която беше заедно с К.Бонев продуцент на късометражните филми "Врагове" и "Синът" с режисьор Христо Симеонов, също възпитаник на ЮЗУ. И двата филма бях отличени с награди на престижни филмови фестивали.

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)