Избрани Новини

Място за зелени отпадъци е обособено в с.Владая

Мисия София

26-08-2016, 13:15

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обменяме опит с Норвегия за зелена енергия

Габровски села ще събират отпадъци в компостери

Събраните зелени отпадъци се преработват в инсталацията за зелени и биоотпадъци в Хан Богров и от тях се получава компост и ел енергия

Специално място за зелени отпадъци ще бъде обособено днес, 26 август, в с. Владая. То е с площ от 15 кв.м. и е разположено на ул. "Любомир Дамянов“. Това е четвъртото ограждение за изхвърляне на зелени отпадъци в район Витоша.
Инициативата за обособяване на общински места, където могат да се изхвърлят зелени отпадъци, е на Столичен инспекторат и районните администрации.
С настоящето ограждение те стават общо 9 на територията на Столична община. Разположени са в крайградските райони, където се събират повече зелени отпадъци, след почистване на градини и дворове. Досега места за зелени отпадъци са обособени в районите „Нови Искър“ на ул. „Кумарица“ №60 и в район „Връбница“ на ул. „Васил Левски“ в с. Мрамор, в район „Кремиковци", кв. „Челопечене" на ул. „Гилица" и в с. Яна на ул. „Св. Анна", район "Витоша" - кв. "Бояна", ул. "Беловодски път", кв. "Симеоново" на пл. "Виктория", район "Панчарево" - с. Горни Лозен, ул. "Кайгана" и ул. "Съединение" до трафопоста; с. Долни Лозен - ул. "В. Левски" и ул. "Иван Пешев" срещу № 32; район "Овча купел" - кв. "Горна баня" до моста на Домуз дере.
Зелените отпадъци - храсти, клони, треви от дворни места, могат да се поставят в определените за тази цел места и да не се смесват с битовите отпадъци. В районите, където няма такива места, зелените отпадъци се поставят до контейнерите за битов отпадък, за да не се смесват с него.
В периода на почистване на градините, в такива ограждения се събират над 2 т месечно зелени отпадъци. До настоящият момент са извозени над 1200 тона зелени отпадъци. Събраните зелени отпадъци се преработват в инсталацията за зелени и биоотпадъци в Хан Богров и от тях се получава компост и ел енергия.
От началото на тази година в инсталацията са произведени над 5000 тона компост и 1536 MWh енергия. Произведеният компост се използва за обогатяване на зелените площи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов