Избрани Новини

Кметът Камбитов се срещна с министъра на социалната политика Русинова в Благоевград

Обсъдиха проект за нови домове за възрастни

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов се срещна с министъра на труда и социалната политика в България Зорница Русинова. По време на срещата бяха представени проектите, които община Благоевград реализира в социалната сфера, като бяха начертани и бъдещи планове за работа в тази насока и подобряване на услугите.

На работната среща присъстваха още зам.министърът Деница Сачева, народния представител Даниела Савеклиева,областният управител Бисер Михайлов и зам.кметовете по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и по европейски проекти и програми Зорница Кралева.

След работната среща кметът Камбитов и министър Русинова, придружени от зам.министъра  Деница Сачева, народния представител Даниела Савеклиева, областния управител Бисер Михайлов и зам.кмета Христина Шопова, посетиха Домашен социален патронаж. „Открихме патронажа през изминалата година. Той обслужва 280 потребители. Целта ни е да развием неговия капацитет“, категоричен бе д-р Камбитов. Служители показаха модерното оборудване, което е според европейските стандарти. След това всички бяха посрещнати в Центъра за ранно детско развитие, където малчуганите споделиха своите мечти за това какви искат да станат, когато пораснат.

„Социалната политика на Благоевград е един изключително добър модел за комплексно обслужване. Това, което виждаме на място в активен жилищен квартал – работа с деца, които са в риск, през призмата на проектите, които Министерството финансира за ранно детско развитие, а работата на Домашен социален патронаж е възможността през ОП за подпомагане на най-нуждаещите се да подпомогнем наистина на хората, които са най-бедни, най-уязвими с предоставяне на услугата „Топъл обяд“, каза министър Русинова.

В момента около 150 души се хранят в социалната трапезария на територията на община Благоевград, а за цялата страна те са около 13 хиляди човека, на които се осигурява „Топъл обяд“ благодарение на солидарността на европейските средства. „За мен моделът, който тук се прилага от местната власт  и дава възможност и за комбиниране и на социалните услуги, на услугите на патронажа , топлия обяд с училището, детската градина, плувния басейн, дава възможност за комплексно подпомагане и това е бъдещето на социалните услуги“, категорична бе министър Зорница Русинова.

Кметът д-р Атанас Камбитов уточни, че заедно със социалния министър Русинова е обсъден и проект за изграждане на нов дом за стари хора в Благоевград. „Работим и за изработване на по- ясни и обективни критерий във връзка с осигуряване на помощ от асистент. Общините също трябва да поемат своята социална отговорност. Имаме уверението, че и занапред програмата за личен асистент ще продължи да работи. Като цяло програмата е с позитивен ефект. За съжаление не можем да обхванем всички групи, но търсим решение. Идеята за разширяване на Домашния социален патронаж е да се разшири кухнята, за да може да обхванем повече хора, които да получават ежедневно храна. С министър Русинова коментирахме и бъдещи проекти, като се базират на демографската тенденция населението да остарява, като в тази връзка имаме идея за изграждане на нови домове за стари хора. Това е в близък хоризонт и работим в тази насока“, допълни още кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

По време на посещението на социалния министър в Благоевград стана ясно още, че се обсъждат съпътстващи мерки за развиване на приемната грижа. В момента Министерството на труда и социалната политика обсъжда с общините как ще бъде разпределено финансирането, което идва по две оперативни програми- „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“, като първата осигурява средства в размер на 70 милиона лева, а втората малко над 50 милиона лева. До края на 2016 година се предвижда да бъде приет и нов закон за социалните услуги, за подобряване на тяхното качество и ефективност с акцент върху специфичните нужди на всеки потребител.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)