Избрани Новини

Благоевградчани луднаха по скъп пазар в сезона на туршиите

Въпреки високите цени пазарът беше пълен с хора

Бомбастичните цени не стреснаха благоевградчани в пазарния ден днес, съобщи agencia.bg. Сряда е пазарният ден и на общинското тържище се събират производители и търговци от цяла Благоевградска област. Въпреки високите цени пазарът беше пълен с хора, които бяха дошли не само да разгледат, но и да пазаруват, тъй като нямаше човек, който да не бе напълнил торбата си. Кой дошъл за домати, кой за дини и пъпеши, някои за сливи и праскови за компот или пък смокини за сладко. 
Хитът на пазара днес бяха червените чушки, които вървяха между 1 и 1,40 лв. в зависимост от количеството. Имаше промоции, ако се взимаха на чувал. Много хора си пазаруваха от търсения зеленчук, като повечето обясниха, че ще ги пекат и стерилизират за зимата, тъй като печени стават за всичко – за разядка, пържени или пък панирани. Интересът бе голям и към сините сливи, които се търгуваха на цени от около левче, както и смокините за 1,50 лв.  „Скъпичко е, има и по-евтини цени в големите магазини, но се надяваме тук да е по-качествено, затова идваме на пазара в сряда и събота”, обясниха семейство Тодорови. Те смятат да си правят доматен сос, както и туршийка с червени чушки и такива продукти  си взеха. 
Доматите вървят на най-различни цени от 1 до 2,50 в зависимост от големината и качеството. Търговка от село Ключ обясни, че тази година няма да има много домати, съхнат и ги хващат много болести, въпреки че ги пръска, затова и цените са доста по-високи от миналата година. 
Връх на цените бяха боровинките, които вървяха по 8-10 лева килото, къпините и малините – 4- 5 лева, смокините 1,50 лв, гроздето 1,50 – 2 лева, праскови 1,30 лв. Най-евтини бяха дините, които търговец от село Ключ продаваше за 45 стотинки килото. 
Стопаните коментираха, че тази година е изключително лоша от страна на климатичните условия и реколтата е много слаба. Цените се държат високи, защото иначе нямат сметка да работят и да покриват разходите си. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов