Избрани Новини

Съкращават всеки десети служител на Сапарева баня

Общината погва хотелиерите за укриване на данъци

Всеки десети служител на община Сапарева баня ще бъде съкратен. Това предвижда оздравителния план, който е заложен в  общинския бюджет, съобщава kmeta.bg. Амбицията е съкращаване на разходите за издръжка на администрацията с 50 000 лв. годишно, които да бъдат сведени до 1,7 млн. лв. през 2019 г.

От мeстното ръководство и екипа, изготвил самия план, отказват коментари, преди насроченото за 29 август т.г. обществено обсъждане в местното читалище „Просветен лъч“. В предложения текст е заложено повишаване на събираемостта на данъците и плащането на таксите. В града са се нароили над 80 къщи за гости, които обаче укриват нощувките и не плащат, някои от тях въобще не се издължават по туристическия данък от откриването на обекта. Общината се кани да ги излови по обявите в интернет, където собствениците щедро канят посетители.

"Необходимите средства за погасяване на просрочените задължения са в размер на 3,5 млн. лв. Общината няма възможност да задели ресурсите от бюджета си за тази година, поради което ще направи искане към Министерството на финансите за предоставяне на нов временен безлихвен заем до края на 2016 г., средствата от който ще използва за погасяване на просрочените задължения към доставчици, както и за финансови корекции към ДФ Земеделие“, се казва в  оздравителната програма, публикувана на сайта на общината /последните два дни няма достъп до страницата и обаче/.

Планира се увеличение с 10% в показателя „данъчни приходи“ на глава от населението в следващите 3 години. Ще се прави „регистър на задълженията“, който ще се актуализира и огласява периодично. При кандидатстване и явяване на търг по Закона за обществените поръчки ще се изисква удостоверение, че кандидатът не дължи нищо към общинската хазна. За следващите 3 години общината трябва да намали просрочените вземания, които за периода 2011 -2015 год. са били 650 хиляди лева с 60% и да ги свие до 200 хил. залага оздравителната програма.

"Що се отнася до размера на данъците също има потенциал за увеличаване на приходите, тъй като ставките по данъците към момента са под законово определените максимални граници“, се посочва в оздравителния план. Ще се прави проверка на занаятчиите, подали декларация, че спират дейността си към 1 януари 2016 год., дали наистина са затворили ателиетата и работилниците. В противен случай ще следват санкции.

Ще се актуализират договорите за наем на общински имущество и терени и имоти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов