Избрани Новини

Закриват паралелки в Благоевградско

Това няма да доведе до съкращаване на учители

За поредна година закриват паралелки с прием след седми клас в област Благоевград, съобщи БНТ. Заради липсата на интерес към определени специалности осем паралелки в Пиринско спират дейност през новата учебна година – две са в Благоевград, по една в Банско, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Симитли и Разлог.

Закриването на паралелки се дължи основно на демографския срив. Не малка част са и децата, които са заминали с родителите си в чужбина и са напуснали училище. Данните сочат, че през последните години учениците в Благоевградска област са намалели почти на половина.

Ивайло Златанов, директор на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград
"За Oбщина Благоевград училищата работеха с 1000-1200 ученици на випуск. Сега броят на учениците за Oбщина Благоевград, тези, които завършват 7 клас, за предходните няколко, но и за следващите 7 години, имайки предвид справката, която имам, не надхвърля 600 – 620 ученици”.

Закриването на паралелките няма да доведе до съкращаване на учители, казаха още от инспектората.

Ивайло Златанов, директор на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград
"Това, че има закрити паралелки, не е драма. За мен по-важното е да има повече възможности за нашите деца и те да направят своя избор."

Пет паралелки в училищата в региона са запълнили бройката от 18 ученици и няма да бъдат закрити, въпреки че не е имало интерес към тях. Това са по един клас в Благоевградската професионална гимназия, Гимназията по електроника и електротехника в Банско и паралелката със специалност „Компютърна техника и технологии с английски език“ в гимназия „Яне Сандански” в Сандански. В Националната хуманитарна гимназия в Благоевград класовете от профил "Изкуства" ще бъдат обединени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)