Испанското издание "Ел Еспаньол": Гошка се крие от българската мафия

Наградата изплаши късметлийката от Плевенско и тя изчезна от полезрението на близки и приятели

Кинтанар дел Рей - малко испанско селце в провинция Куенка със 7800 жители. Една от тях спечели 68 милиона евро от лотарията "Ла Примитива". Парите, които изпълниха с радост къщата на улица "Кура" №6 обаче посяха страх в жената, която я обитава. Става въпрос за българката Гошка, една баба на 61 години, която от пристигането си в Испания през 1999 г. работи усилено на полето, като бере грозде и гъби.

Тя и семейството й изоставят преди почти две десетилетия Искър, бедно градче в Плевенска област, в Северна България и пристигат в Испания в търсене на полска работа. А зад гърба им остава една трудна действителност - на безработица, несигурно бъдеще и бедност. И така в продължение на 17 дълги години те градят бъдещето си далеч от родината, разказват в испанското издание elespanol.com, цитирани от novanews.bg.

Наградата от 68 милиона евро, което е втората по големина печалба от лотарията в Испания, обаче изплаши българката и тя изчезна от полезрението на близки и приятели. Последният път, когато Гошка е видяна в малкото селце, е било пред телевизионните камери на телевизия "Кастиля Ла Манча", заснели радостта, когато й съобщават, че печели милиони от местното тото.

Злите езици говорят, че оттогава тя е неспокойна и тревожна. Защо, след като сега може да живее живот, какъвто никога не е имала, пълен с лукс и разкош? Гошка се страхува от българската мафия, която на територията на Испания се занимава с изнудване, отвличания, трафик на дрога. Предполага се, че Барселона, Леванте и Коста дел Сол са местата, където мафията действа, а тя обикновено е там, където мирише на пари.

Затова Гошка вече не се появява по улиците на градчето, приютило я преди 17 години. Никой не знае нейното местонахождение, въпреки многото предположения и шушукания на хората. Според някои тя е изоставила завинаги живота си в Кинтанар дел Рей. Други казват, че Гошка, заедно със семейството си, е отишла на луксозна почивка, но ще се върне. Им и хора, които твърдят, че тя искала да емигрира в Америка или в Азия, където никой не я познава и не е виждал лицето й. Според слуховете, тя продължавала да живее в къщата си, скрита като в бункер, без да се среща с хора, които нямат ключ за нейното убежище.

Дана е българска сервитьорка в бара, в който Гошка обикновено пиела сутрешното си кафе. Заведението с атмосфера на таверна, в който мирише на коняк, се намира на площад едва на 50 метра от къщата на милионерката.

"Пристигнахме тук няколко години след тях и те ни помогнаха с каквото можаха. Но сега тя се страхува от мафията в нашата страна. Опасява се, че могат да дойдат за нея, защото сега е милионерка. Затова се е махнала", разказва българската сервитьорка Дана.

Така се е случило. Последният път, когато видяли Гошка и съпруга й, бил в нощта на миналия вторник, когато се сбогували с някои познати, обяснявайки им, че отиват навън. Оттогава прозорците на жилището са затворени и не се виждат хора, които да влизат или излизат от двуетажната сграда.

"Само им казах да внимават", разказва зарзаватчията Маноло, който продава стоката си срещу жилището на милионерката. Във вторник сутринта той видял за последно Веско, малкият син на Гошка и Марин.

17 години след пристигането им в Испания, 61-годишната Гошка и 64-годишният Марин се радват на добри времена. Дошли заедно със синовете си - Георги, който сега е на около 45 години и Веско, на около 40 години и с белег от розацея, която имал от рождението си. По това време Гергана, дъщерята на по-големия син, била бебе, а сега е 19-годишна красавица. Гошка и Марин имат още двама внуци, но те живеят с майките си. Сега в града живеят 292 българи, а това е третата по големина чуждестранна общност там.

Станко, един от първите българи, пристигнали в селцето Кинтанар дел Рей преди 25 години, разказва, че там винаги имало работа. Това помогнало и на семейството на Гошка. Мъжът и синовете й веднага си намерили работа като шофьори на камиони. Никога не им е липсвала работа, разказват в селото.

"Те са добро семейство, никога не са имали проблеми. Единственото, което правят, е да работят", казва още зарзаватчията Маноло.

"Те са имигранти за пример. Бързо свикнаха с живота в Кинтанар дел Рей", хвали се и кметът на градчето Мигел Гарсия Себриян.

Една от съседките на Гошка и Марин, пожелала анонимност разказва, че от парите може би ще се възползва внучката й Гергана, която придружила баба си и дядо си до банката "Каха Рурал", за да получат парите си от лотарията. А 19-годишното момиче била страстна почитателка на скъпите коли, модерните дрехи, нощните купони и танци в дискотеките, а възрастните хора угаждали на всеки неин каприз.

Преди два месеца малкият син на Гошка купува за своя сметка камион.

"Предпочитам да работя за своя сметка и ще рискувам", казал Веско на своя началник Хесус.

А каква е българската мафия в Испания? За да наложат своята власт, те не се страхуват да изнудват и отвличат хора. Сред членовете на мафията имало пенсионирани боксьори, пристрастени към анаболите, както и специалисти по отвличанията. А те имат и свой знак, който оставят след себе си: винаги, когато действат срещу някого, чупят кости. От 2011 г. досега начело на българската мафия в Испания е Рафи Вениам, когото наричат Иво.

От своя страна кметът на градчето Кинтанар дел Рей се надява българското семейство да се върне да живее при тях и с част от милионите, които спечелиха от лотарията, да помогнат за икономиката на града. А парите, които Гошка спечели само за ден, са 11 пъти повече от бюджета на селото за 2016 година.

Късметът се усмихва на Гошка само на 80 метра от дома й, в единствената администрация на лотарията в града - при сестрите Естер и Хосефа Лопес Солер. Срещу само 5 евро тя спечели близо 68 милиона евро. А щастливата комбинация, която милионерката никога няма да забрави е 11, 24, 28, 30, 32, 34.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"