Избрани Новини

Археолози разбиха мита за превъзходството на мъжете над жените

Свят

08-08-2016, 10:18

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Откритието показва, че в изчезналата мисисипска култура не е имало разграничаване между половете

Могилите Кахокия в щата Илинойс, за които дълго време се смяташе, че символизират мъжката сила и превъзходство, всъщност включват тленни останки на жени с висок обществен ранг сред индианците в Северна Америка. Това установиха археолози от университета на Илинойс, които подробно изследвали откритите скелети.Откритието показва, че в изчезналата мисисипска култура не е имало разграничаване между половете, съобщи Лента.
  Могила 72 била изследвана през 1967 г. от археолози под ръководството на Мелвин Фаулър, който открил около 5 масови гроба. Всеки от тях включвал тленните останки от 20 до 50 и повече души. Учените извършили също разкопки в индивидуални могили.
  В могилите Кахокия били открити тленните останки на общо 270 души. При това местоположението на скелетите в централната могила било свързано с определена система. Двете тела в центъра били поставени едно върху друго, а останалите били разположени около тях. Фаулър заключил, че двете тела са на мъже с висок социален статус, които са обградени от слугите им.
  Резултатите от новото изследване обаче разкриват, че това не отговаря на истината. Оказало се, че двете тела са на мъж и жена. Според авторите на изследването, фактът, че в могилата има тленни останки на жени, опровергава мнението, че мъжете са доминирали в общността на северноамериканските индианци.
Кахокия включва 109 могили в района на Колинсвил, Илинойс. В средата на 11-и век е бил голямо селище на индианците в Северна Америка. Важно място в комплекса от могили има Монашеската могила. Тя вероятно е послужила като основа за храма, който може да е бил висок 15 метра.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)