Избрани Новини

Тютюнджии още чакат пари от гръцка фирма

В Осиково близо 30 души не са взели и стотинка

Гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис" все още дължи пари на стотици тютюнопроизводители в Неврокопския край. За това алармира кметът на гърменското село Осиково Митко Дедов. В селището близо 30 души не са взели и стотинка. Стопаните не са получили парите си и са взели заеми, за да могат да засадят новата реколта тютюн. 30 тона продукция не са платени, земеделците няма с какво да си купят хляб. „Хем цените са ниски, хем пак не плащат тютюна. Това е гавра с хората, държавата трябва да защити правата им. Не може да се подиграват с производителите. Предали са реколтата си през февруари, а още не са взели нищо. Гърците направиха преводи по сметките на част от земеделците в други населени места, но после спряха", каза още кметският управник на Осиково.

Стопаните се заканват, че ще спрат децата си от училище, ако не получат полагащите им се възнаграждения. Настояват до няколко дни да има яснота кога ще се изплатят дължимите им суми. В противен случай ще се вдигнат на бунтове, ще блокират пътищата в региона.

Шефовете на гръцката фирма поеха ангажимент през юли пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева да се издължат на производителите. Гърците започнаха да изплащат поетапно задълженията си към стотици тютюнджии за тютюна от миналогодишната реколта. Първо дадоха пари на производители, които са предали продукцията си най-рано – през януари. Но е явно, че не са изпълнили докрай своето обещание, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов