Нови правила за разходка в Парка за танцуващи мечки край Белица

Сред тях са заплащане за вход, обиколка на парка само с екскурзовод и затваряне за посетители на някои части от парка

Серия от нови правила за посетителите на Парка за танцуващи мечки влизат в сила от първия уикенд на август, съобщава Дарик. Сред тях са заплащане за вход, обиколка на парка само с екскурзовод и затваряне за посетители на някои части от парка. Според Димитър Иванов, управител на убежището за мечки, необходимостта от въвеждането на правила е възникнала поради увеличения поток от посетители след ремонта на 11-километровия път между Белица и Парка за танцуващи мечки.

„През летните месеци посрещаме до 300 души дневно, като такъв поток от хора крие много рискове за хора и животни. Новите правила целят да гарантират както сигурността и приятното прекарване на нашите гости, така и спокойствието на мечките," обяснява Димитър Иванов. „Целта на Парка за танцуващи мечки е да осигурим спокойни старини на животните при максимално близки до естествената им среда условия. При такъв поток от посетители това няма как да се случи. От друга страна, през следващите години бихме искали да акцентираме повече върху образователната дейност в парка и популяризирането на идеята за хуманното отношение към животните в района на Белица."

Посетителите ще бъдат развеждани на групи с екскурзовод на всеки половин час, като самата обиколка на парка ще трае около 40 минути, през които всеки ще може да научи повече както за историята на единственото по рода си у нас убежище за мечки, за условията на отглеждане на мечките в плен и мъченията, на които са подлагани, така и за навиците на най-голямото диво животно у нас. Ще бъдат затворени за посетители онези части от парка, които мечките ползват, за да се уединят или да почиват. От тази година паркът има и ново работно време, като ще бъде отворен за посетители в периода от април до ноември, а в дните между декември и март ще остане затворен заради зимния сън на мечките. Предстои откриване и на бистро и магазин за сувенири към информационния център на парка.

Билетите за посетители ще са на цени между 2 и 6 лв., като единичните билети за деца и възрастни са съответно по 3 и 6 лв., а груповите - по 2 и по 4 лв. Всички събрани средства ще бъдат изразходвани за образователни програми в района на Белица, насочени към изграждане на по-хуманно и по-отговорно отношение към животните.
Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи" и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства във Великобритания, Нидерландия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Украйна, Южна Африка, САЩ, Австралия и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика.

Основана през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Дейностите на "Четири лапи" са резултат от проучвания и научна работа, както и от активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на "Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Офисът на „Четири лапи" в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в Белица и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"