Избрани Новини

Илия Луков запя за най-дългото хоро в Босилеград

Инициативата бе проведена в рамките на осмия международен фолкорен фестивал в града

Продуцентска къща „Пирина“ и Държавната агенция за българите в чужбина се включиха в родолюбива инициатива, осъществявайки заедно с жителите на Босилеград и всички гости на града „Най-дългото хоро“, информира Александра Димитрова от РТБ Босилеград. Инициативата бе организирана в рамките на осмия международен фолкорен фестивал в Босилеград, а любимецът на българите по света, певецът Илия Луков, изнесе концертна програма, в рамките на която се състоя и „Най-дългото хоро”.
Певецът откри участието си с една изключително красива и стара песен от съкровищницата на българския фолклор, а традиционното „Най-дълго хоро” поведе седемгодишния Борис Радованов от Босилеград. На хорото се хванаха над 1 000 игрохорци от фолкорни ансамбли от Кюстендил, Петрич, София, Белград, Ниш, Скопие и жители на Босилеград. Фолкорни ансамбли от България, Сърбия и Македония се хванаха също, а, заразени от китка хороводни песни от всички краища на България, не издържаха на изкушението и се подредиха кметът на града и десетки деца, тийнейджъри и възрастни. Главното кръстовище и централните улици бе мястото, където малки и големи, хванати ръка за ръка, танцуваха право хоро в продължение на половин час.
Илия Луков призова жителите на Босилеград да пазят и пренасят през времето фолклорните традиции, чрез които се съхранява идентичността на нацията ни. Хорото, като символ на единение “Рамо до рамо, ръка в ръка, в единна стъпка заедно да дадем любов на света” в Босилеград, се проведе за трети път. И този път босилеградчани и участниците във фестивала с пълна сила усетиха магията на българския фолклор и бяха част от това незабравимо преживяване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)