Подготвят приемни родители в Благоевград

Важно е да накарат детето да прояви индивидуалност и воля, съветват специалисти

Три семейства в Благоевград преминават обучение за приемни родители, съобщава БНТ. Курсът е 5-дневен и има за цел да запознае желаещите да се грижат за деца в риск какви особености крие тази отговорност. По проекта „Приеми ме“ само за месец е осигурен дом на две новородени деца. От началото на годината броят на децата до 3-годишна възраст, настанени в приемни семейства в Благоевград, вече е 3.

Асен и Красимира Караджови отдавна са отгледали своите деца. Сега искат да дадат обич и грижа на малък беззащитен човек, който има нужда от подкрепа. Това ги кара да преминат и обучението по проект „Приеми ме”.

Красимира Караджова: "Искаме да го отгледаме, да го възпитаме, да бъде щастливо, докато израстне, докато го осиновят, докато ни го вземат. Мисля, че ще се справим добре."

Обучението е в рамките на 60 часа, а семействата ще преминат през ролеви игри, като социалните работници им поставят реални казуси за решаване при отглеждане на дете, живяло без родителски грижи."

Стоянка Димитрова – община Благоевград: "Изключително важно нещо е тези хора, приемните родители, да дадат на едно дете топлина, обич, да насърчат неговото развитие, да накарат детето да прояви индивидуалност и воля."

След обучението социалните работници ще изготвят доклад, в който ще бъдат оценени качествата на семейството и дали то би било подходящо за приемна грижа.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"