Избрани Новини

Спряха евро помощи за отглеждане на зайци и пъдпъдъци в Якорудско

ДФЗ е подал сигнали до прокуратурата за проверка на подадените от стопаните документи за финансово подпомагане

Държавен фонд "Земеделие" спря временно разглеждането на молби и отпускането на помощи за отглеждане на зайци и пъдпъдъци в Якорудско на няколко кандидати по Програмата за развитие на селските райони за млади земеделски стопани, информира в."24 часа". При проверка на място в имот на жена от с. Бунцево, декларирала, че ще отглежда 106 зайкини - майки, се установило, че има само около 80. Зайците се отглеждали свободно във временна дървена постройка, като нямало възможност за определяне на точния им брой. Животните били дребни и не приличали на майки. Заради тези нередности фондът е спрял заявлението за подпомагане до установяване на всички факти.
В имот в селото на друг кандидат за евросредства пък се установило, че има 106 зайци във временна, скоро сглобена дървена конструкция, разположена на ливада, като липсвали условия за продължително и хуманно отглеждане на животните. Зайците били дребни и проверяващите не могли да установят дали са зайкини-майки. Съществувало съмнение, че животните може да се преместват или разменят с други животновъдни обекти.
В Якоруда пък били открити 58 зайкини в 2 дървени и 4 метални клетки, поставени в паянтова стопанска постройка в частен двор, без поилки за вода и хранилки, без условия за продължително отглеждане.
В с. Конарско е проверен обект на кандидат за евросредства, в който се отглеждат 560 броя пъдпъдъци и 39 броя зайкини майки. Месец по-късно при внезапна проверка е установено, че се отглеждат 120 броя пъдпъдъци, разположени в две транспортни клетки, без хранилки и поилки и 40 броя зайци, като всички животни се отглеждат в две временно, скоро сглобени дървени конструкции, завити с найлон и разположени на окосена ливада. При нова проверка ден по-късно е установено, че пъдпъдъците липсват.
Служителите на ДФЗ са подали сигнали до прокуратурата за проверка на подадените от стопаните документи за финансово подпомагане. Има сериозни съмнения, че в района близки и роднини си прехвърлят едни на друг клетки с едни и същи животни, за да заблудят фонда и да получат неправомерно евро средства.
Всички фермери със спрени помощи са обжалвали заповедите на шефа на фонда, но съдът в Благоевград отхвърли жалбите им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов