Избрани Новини

Над 3500 ученици са посетили информационно-образователния център в Банско

Министър Ивелина Василева разгледа какво предлага центърът

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева разгледа Посетителския информационно-образователен център в Банско. От откриването му миналата есен до днес през него са преминали повече от 3500 ученици от цялата страна.  Центърът е изграден със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ и е на стойност около 630 000 лв. Управлява се от Дирекция „Национален парк Пирин“ на МОСВ. Посещенията в него са безплатни.

В посетителския център редовно се провеждат „зелени“ уроци с деца от предучилищна възраст до студенти. Подрастващите получават подробна информация за значимостта на защитената територия и съхранената дива природа в Пирин планина.

Прожекционната зала е оборудвана със съвременна техника и с богата видеотека от природо- научни  филми, пригодени за различни възрастови групи. За по-малко от година над 1000 български и чуждестранни туристи са информирани за туристическите маршрути, хижите, нормите за поведение, както и за опазваното на биоразнообразието на територията на Национален парк „Пирин“. Чрез интерпретативни модули – горски телефони с гласове на различни птици и животни, светещ макет на планината, пъзели и др., всеки ден посетителите научават интересни факти за геологията, горите, растенията и животните в парка, както и за важната роля на човека в опазването на българското природно богатство.

На разположение на туристите в Пирин е и мобилно приложение, с което да се ориентират по-лесно и бързо в планината. To е безплатно и работи без интернет или обхват на телефона. Чрез него туристите  получават информация къде се намират и какво е разстоянието до най-близките заслони, хижи и природни забележителности. Посочени са полезни съвети как да действаме ако сме в беда и как да се движим безопасно в планината. Представени са над 20 исторически забележителности – параклиси, църкви, крепости и антични селища. Обърнато е и специално внимание на богатата природа и фауна в Пирин. Приложението е разработено със средства по ОПОС 2007-2013 и може да се изтегли от тук:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitmapbulgaria.pirin&hl=sv

https://itunes.apple.com/bg/app/np-pirin/id1032376656?mt=8



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов