Избрани Новини

В Кърналовската борса не се притесняват от вноса

Доматите са кът тази година

По-скъпи домати в сравнение с миналата година се предлагат на тържището в петричкото село Кърналово, информира БНТ. Причината е малкото произведено количество и засиленото търсене на българския домат от потребителите. На борсата на производителите стоката е предимно българска. Цената варира от 1 лев за килограм до 2 лева за най-хубавите, големи червени домати.

Зеленчуците, които се предлагат на тържището в петричкото село Кърналово, се отглеждат в местните оранжерии. Производителите казаха, че заради промяната в температурите през последните месеци реколтата е по-слаба.

"Това си е лично мой домат, вече втора, трета бранка, доматът е много вкусен, обаче много бързо напуква. Явно от самата година или пък, може би, от семената на самите сортове. По-зелен сме го отбрали, напуква се, но отвътре е перфектен, но вече цената трябва да отиде надолу.", споделя зеленчукопроизводител.

Българските домати се търсят от хората повече от вносните, заради доброто им качество. Производителите от Санданско-Петричкия край засега не се притесняват от вноса на плодове и зеленчуци от Гърция и Македония.

"Малко сриват цените, 10 стотинки си е разлика за клиентите, но мисля, че хората предпочитат българското. Вносното не го знаеш какво му се слага, за да зрее по-бързо.", споделя друг производител.

По думите на търговците, заради засиленото търсене на български домати по пазарите в страната, производителите тази година освен ранни са засадили още една реколта от домати в оранжериите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)