Избрани Новини

Петрич иска компостираща инсталация

Това ще намали депонираните отпадъци

Община Петрич изготвя проект за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани делени и/или биоразградими отпадъци, информира kmeta.bg. Ще бъде осигурено и необходимото оборудване, съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци.

С този проект общината ще кандидатства по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Чрез изграждане на инсталацията и въвеждане на система за разделно събиране на биоразградими отпадъци ще се намали количеството на депонираните отпадъци. Това от своя страна ще понижи разходите на общината за депониране на отпадъците и ще подобри качеството на живот на жителите на общината. Произведеният компост може да се използва за наторяване.

При подготовката на проекта община Петрич извършва емпирично социологическо проучване сред петричани. То е на тема „Нагласите на населението в община Петрич към разделно събиране на биоразградими отпадъци, за нагласата на населението към употребата на компост от отпадъци, за степента на осведоменост на населението за нуждите от осигуряване на необходимите количества зелени и/или биоразградими битови отпадъци”.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов