Избрани Новини

Съмнения за антракс в силистренското село Ситово

Четири говеда от две стада в селото са умрели

Има съмнения за огнище на антракс в село Ситово, Силистренско. Това става ясно от съобщение на Българската агенция по безопасност на храните, в което уверяват, че са взети всички мерки.

Четири говеда от две стада в селото са умрели. Първоначалните лабораторни резултати сочат, че смъртността се дължи на болестта антракс, като окончателните резултати ще бъдат готови до края на седмицата.

Изпратени са и проби за микробиологично изследване, за да бъде проверена вероятността от отравяне или заразяване на животните с друга болест чрез водопой от заразен водоизточник.

Започнало е ваксиниране на всички възприемчиви животни в Ситово.

И в двете стопанство със съмнение за антракс е наложена пълна забрана за реализация на продукти от животните. Труповете на умрелите животни, суровото мляко, фуражът и заразеният материал в обектите са унищожени чрез загробване на място, което е под специален надзор, който не допуска разпространение на болестта.

Извършва се механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни, и оборудването, включително и превозните средства, влизащи и напускащи обектите.

Забранено е придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни към и от територията на заразеното населено място. 

При окончателно потвърждаване на заболяването в Ситово ще бъде обявено първично огнище на болестта.

До този момент животните не са подлежали на ваксинация, защото през последните 30 години в селото заболяването не е констатирано.

След проверка е установено, че няма данни месо от заразените животни да е консумирано или реализирано в търговската мрежа. По информация на Регионалната здравна инспекция в Силистра, към момента няма данни за заболели хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)