Избрани Новини

Влиза в сила забраната за движение на тирове по магистралите в почивните дни

Общество

22-07-2016, 09:25

Снимка:

АПИ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От днес спират тировете само по най-натоварените пътища

След редица сигнали и жалби АПИ върна ограниченията

След редица сигнали и жалби АПИ върна ограниченията От този петък - отново без тирове по магистралите в почивните дни. След редица сигнали и жалби Агенция „Пътната инфраструктура” върна забраната за движение на тежкотоварни автомобили в петък и неделя.

През последните два уикенда тировете получиха разрешение да се движат по магистралите и първокласните пътища въпреки интензивния трафик в началото и края на почивните дни. Данните на Пътна полиция показват, че именно тогава стават най-много инциденти на пътя, а голяма част от тях завършват фатално.

От Асоциацията на пострадалите от катастрофи внесоха в жалба в съда с искане за връщане на забраната. След жалбата представители на АПИ, Пътна полиция и Автомобилна администрация са преразгледали заповедта и решиха да върнат забраната. Така още днес тировете отново ще бъдат спирани в час пик по магистралите.

„От три години обсъждаме този въпрос. Действията им изглеждат некоректно. Твърденията за някакъв хаос в държавата, не съм забелязал да го има”, заяви в предаването „Здравей, България” Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.

„Правителството се похвали, че през Иран правим нов транспортен коридор. Правителството се похвали, че където е построило магистрала, подобрило пътищата, развиват се бизнесът и икономиката. Икономиката е неразривно свързана с транспорта. Ако искаме да се развива икономиката, не можем да изолираме транспорта”, заяви още Лалов.

Той коментира, че никъде в Европа няма ограничения за движението на тирове в работен ден, какъвто е петък.

„В нито една държава в Европа няма забрана”, заяви Лалов. „Крайно време е в тази държава да се реши какво се прави - работният ден работен ден ли е”, заяви Лалов.

„Трябва оттук нататък след това лято всички да седнем и да намерим дългосрочно решение на този въпрос”, заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. „Когато свърши Роженският събор, към 100 000 автомобила се изсипаха на „Тракия”. На 13 юли имаше три тежки ПТП-та с пет камиона”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов