Избрани Новини

Благоевград отбелязва 179 години от рождението на Васил Левски

Честването ще бъде днес от 10 часа

С ритуал по полагане на венци и цветя Благоевград ще отбележи 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Церемонията ще се състои пред бюст-паметника на революционера, намиращ се на едноименния площад „Васил Левски“. Жители и гости на Благоевград ще могат да се поклонят пред героизма на Левски на 18 юли от 10.00 часа.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г. Приема монашеството и е ръкоположен за дякон с името Игнатий в Сопотския манастир „Свети Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, през 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата „Света Богородица“ в Карлово.

Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост получава името Левски (според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения в Сърбия).Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)