Избрани Новини

Калина Милушева, ОДБХ-Благоевград: Проверките на сладолед са засилени

Следят се условията на приготвяне на смесите и хигиеничните условия на съхранение на опаковките

Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград, цитирана от Фокус, съобщи за проверки в обектите за производство и търговия на сладолед: "Това, което следят инспекторите, е текущата хигиена в обектите за производство и търговия на сладолед, личната хигиена на персонала, ползват ли пълно работно облекло, притежават ли редовни здравни книжки, също така спазват ли се изискванията за етикетиране на произведения продукт и съответствието му с технологичната документация, както и спазването на условията и сроковете на съхранение на храните. Също така при машините за сладолед се следят и условията на приготвяне на смесите и хигиенични условия на съхранение на опаковките. Приготвянето на смесите в производствените предприятия трябва да бъде съгласно указаните от производителя условия. Някои от смесите са с температурен режим, други са просто на хладно,проветриво място без пряка слънчева светлина.
Към момента няма констатирани нарушения. За периода от 8 юли до 13 юли са извършили 18 проверки на обекти, в които се предлага за продажба сладолед и на 3 предприятия, тъй като на територията на областта има 3 предприятия за производство на сладолед. А за дните понеделник и вторник (11 и 12 юли) има подадени 6 заявления за регистрация за временни обекти - тези, които са на открито по улиците.
Извършени са проверки в Благоевград, Разлог, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, тъй като там има разположени офиси със инспектори. Колегите от Разлог проверяват обектите и в Банско.
Сега е сезонът на сладоледа и проверките са по-засилени, но това не означава, че след това няма да има проверки. Лятото, специално за обектите, в които се предлагат сладоледи, инспекторите гледат да ги обхващат максимално често. Имат и програма, в която е описано кой обект с каква честота да се проверява. Тъй като се знае, че това е продукт, който се консумира масово през лятото, зачестяват проверките. За сега няма сигнали, но иначе по сигнал се  извършват извънредни проверки.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)