Избрани Новини

Учителка от Разлог бе на обучение в Ню Йорк

Соня Крънчева е старши учител по история и цивилизация и английски език от СОУ "Братя Каназиреви“- Разлог

Соня Крънчева – старши учител по история и цивилизация и английски език от СОУ „Братя Каназиреви“, Разлог и нейният млад колега Драгомир Дачев от СОУ „Бачо Киро“, Павликени са двамата български преподаватели по история, които бяха поканени на триседмично обучение в Ню Йорк, САЩ. Поканата бе отправена от Борда на директорите на Мемориалната библиотека и институт „Олга Ленгиел“ заради активната професионална дейност, многото извънкласни занимания и инициативи, част от които са свързани с преподаване на Холокост и социална справедливост. Обучението бе насочено към разработване и използване на нови методи и иновативни подходи в преподаването по история, като участниците споделиха своя опит до сега и обсъдиха нови инициативи. Обучението набляга също на възможността да се ангажират учениците със съвременните проблеми като омраза, дискриминация, предразсъдъци и справянето с тях и как обръщайки внимание на това, ще се даде възможност за размисъл и действие в настоящето. Преподаватели на обучението бяха академични лектори на Сити Университет в Ню Йорк, Лехман Университет, както и автори на книги, режисьори и оцелели от ужаса на Втората световна война и концентрационните лагери.
„Обучението на семинара бе едно ново предизвикателство за мен, както и стъпка в развитието ми като преподавател по история. Успях да се докосна до нещо ново, различно и в същото това време много мотивиращо. Със сигурност ще приложа на практика голяма част от видяното и наученото, защото искам моите ученици да бъдат активни граждани и да бъдат критични. Искам да покажа и на колегите, че квалификацията и постоянното усъвършенстване помагат както на учениците, така и на нас, преподавателите“-споделя Соня Крънчева, която с отдадеността си на професията и многото труд се превърна в гордост за Разлог и региона.
Освен обучението, преподавателите имаха възможност да усетят американската култура като опитат типчни американски напитки и храни. Те посетиха много от забележителностите на Ню Йорк – Емпайър Стейт билдинг, Кота нула, Уол стрийт, Сентръл парк, насладиха се на постановките на театрите на „Бродуей“ и аматьорска вечер в „Аполо театър“ в Харлем, а на разходка с корабче видяха Статуята на свободата – един от символите на огромния мегаполис.
Соня Крънчева и Драгомир Дачев изразяват своята благодарност към организаторите на семинара и се надяват на съвместна работа и занапред, както и истинско приятелство със своите американски колеги.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов