Избрани Новини

Съветниците гласуваха заемът за LED осветлението на Благоевград да бъде погасен до 10 години

При добро стечение на обстоятелствата дългът може да бъде погасен за по-кратък период от време

Общинските съветници в Благоевград приеха предложението на общинска администрация за поемане на дългосрочен дълг за рефинансиране на съществуващо краткосрочно задължение, поето през 2015 година. Дългът засяга изпълнение на проект „Изграждане на LED  осветление на територията на община Благоевград – І-ви етап” на стойност 1 800 000 лева. Решението, което бе взето от общинските съветници, предвижда заемът да бъде погасен до 10 години. Целта на рефинансирането е да бъде постигнат по-нисък лихвен процент, както и да бъде осигурено достатъчно време, в което дългът да бъде погасен с икономиите от въвеждането на LED осветлението.

„В момента удължаваме периода на погасяване без  каквито и да е било промени в параметрите. С оглед на нашите действия, имаме възможност да договорим значително по-ниска лихва, тъй като в банковия сектор лихвите бяха намалени“, обясни кметът Камбитов. По време на сесията бе пояснено, че кредитът няма такса за управление и при добро стечение на обстоятелствата, дългът може да бъде погасен и за по-кратък период от време.

По време на извънредното заседание на Общински съвет беше коментирана обществената значимост на проекта, чието изпълнение ще доведе до по-високо качество и  съществено намаление на разходите. Заместник-кметът по икономика и финанси Иво Ников бе категоричен, че Община Благоевград няма да кандидатства за нов заем, а ще рефинансира съществуващия дълг за финансиране на разходи за строително-монтажни работи по проект за изграждане на LED  осветление на територията на общината и ще дофинансира разходи по проекта.

 С въвеждането LED осветление в община Благоевград ще бъде постигнато по-високо качество на услугата и съществено намаление на разходите.            Предварителните разчети показват, че годишно само от подмяната на осветителните тела на уличното осветление, ще се постигне икономия приблизително с 58%. Ще се намалят и загубите на светлина от неефективните осветители тип „сфера”.

Анализът на разходите показва, че очакваните годишни икономии при запазване на цената на електроенергията са около 100 000 лева годишно, като за 10 години ще се реализират икономии около 1 000 000 ,00 лева. Във връзка с поемане на дългосрочния дълг, на 13 юни 2016 година беше проведено и обществено обсъждане.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов