Избрани Новини

Свидетели на Йехова обикалят Дупница и зарибяват хора

Те разговаряли с хората и раздавали брошури

Хора на религиозното движение „Свидетели на Йехова" са плъзнали из града и зарибяват дупничани, съобщава zadupnitsa.com. През изминалите няколко дни три момичета и едно момче са раздавали брошури, като според сигнала на читатели те не са българи и са разговаряли с акцент. Младежите са били учтиви и не са притискали хората, които не желаят да получат листовки.

Свидетели на Йехова" е името на религиозно движение, което е основано в САЩ през 19-ти век. Твърди се, че в света общият брой на членовете на тази общност са над 8 млн. души. Първото правно признание на движението у нас датира от 6 май 1938 г., но десет години по-късно неговата дейност е прекратена. Движението е регистрирано отново през 1991 г. Актуалната справка в Регистъра на вероизповеданията в България показва, че "Свидетели на Йехова в България" се ръководи от Никлаус Дейвид, който е гражданин на Южна Африка. Като заместник-председател на религиозната организация е вписан Кристиан Новак, гражданин на Полша. По твърденията на самата организация у нас има повече от 1800 последователи на "Свидетели на Йехова". Като източник на доходи на организацията са посочени дарения. Седалището на организацията у нас се намира в масивна сграда, построена преди около 15 години в столичния квартал "Павлово". Последователите наричат този имот "Бетел", което означавало "Дом на Бог".

Движението "Свидетели на Йехова" е причина за множество конфликтни ситуации в изминалите 25 години. Един от последните скандали възникна след началото на миналата учебна година в Благоевград. Причината бе разкриването на молитвен храм в близост до училище. През 2011 г. маскирани младежи нападнаха клона на "Свидетели на Йехова" в Бургас. Протести срещу дейността на общността имаше и във Варна през 2012 г. Тези и други инциденти, свързани с дейността на "Свидетели на Йехова" в България, намират място в ежегодните доклади на Държавния департамент на САЩ за състоянието на "свободата на вероизповедания в световен мащаб". Докладът на Държавния департамент на САЩ за 2013 г. критикува българските власти заради "оплаквания" на представители на религиозните общности. "Свидетелите на Йехова" съобщиха за тормоз от страна на местната полиция в Кюстендил, посочвайки, че на 21 ноември 2013 г. близо 20 полицаи нахлули в Залата на Царството по време на сбирка на паството и проверили личните карти на присъстващите. Полицейските служители не дали никакви обяснения за действията си", пише в частта за България на доклада, който е публикуван на сайта на Американското посолство у нас. Американската държавна администрация критикува България и заради това, че "Община Кюстендил е продължила да възпрепятства изграждането на молитвен дом на "Свидетелите на Йехова". От българската страна контрол върху дейността на религиозни общности като "Свидетели на Йехова" осъществява Дирекция "Вероизповедание" към Министерския съвет.

 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)