Избрани Новини

Предлагаме около 12 000 тона билки за износ

Обикновено се търсят лавандула, мента, липата, маточина

"Около 12 000 тона билки произвеждаме за износ", заяви д-р Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, цитиран от „Фокус”.

„Обикновено се търсят тези, които са за преработка – лавандула, мента, липата, маточина”, заяви той.

"Боли ме по отношение на това каква част остават за вътрешния пазар. Остават онези, на които производителите на препарати и хранителни добавки съумяват да организират добиването им, да си вземат квоти, евентуално да ги произведат и да ги употребят. Мисля, че те са 4-5, да не кажа 10 пъти по-малко от изнесените количества”, обясни билкарят.

Д-р Елмазов посочи, че най-търсените билки винаги са били трапезните. По думите му това са тези, които могат да станат за всяка маса – липата, ментата, маточината.

„Те са уникални със своите трапезни и лечебни свойства. Тяхното търсене никога не е намалявало. Даже смятам, че България не може да отвърне на търсенията навън. Ние не трябва да продаваме това богатство на безценица. България тепърва има да се изявява на световната сцена със своите преработки, тъй като знаем, че билките бабини зъби са с най-добро съдържание на активно вещество, че розовото ни масло е най-доброто, че здравецът ни е единственият, от който се получава етерично масло в Европа”, уточни д-р Елмазов.

По думите му страната ни е на четвърто място по гъстота на насажденията на лечебни растения. 




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов