Избрани Новини

Министър Ангелакова: Сивият сектор в туризма заема около 20%

Въвеждането на единна система ще увеличи приходите от данъци и туристически такси

Министърът на туризма Николина Ангелкова оцени сивия сектор в туризма на поне 20 на сто. Пред депутатите от парламентарната икономическа комисия тя прогнозира, че поне с такъв процент ще нараснат приходите за държавата от туристическите услуги след като бъде въведена единната система за туристическа информация.
Въвеждането на единната система е заложено в промени в Закона за туризма, които комисията одобри днес на първо четене. Предвижда се да се свържат в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините. Така и НАП и общините ще знаят във всеки един момент колко са туристите конкретно по хотели и какви приходи от данъци и туристическа такса да очакват, пище dnevnik.bg.
Министърът уточни, че разчетите й за процента осветляване на туристическия бизнес са на обща база. Като започне да функционира системата, ще има по-голяма конкретика, допълни тя.
Очаква се системата да започне да работи от началото на 2017 г. Веднага след приемането на закона ще се обяви процедура за избор софтуер, съобщи министърът.
В отговор на журналистически въпрос Ангелкова каза, че все още е рано да се коментират възможни ефекти от Брекзит върху българския туризъм. Тя увери, че Великобритания остава целеви пазар за България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов