Избрани Новини

Сериозни загуби търпят лозарите от Сандански

Градушка порази Виногради и Хърсово

След болестите, които нападнаха лозята, силна градушка удари насажденията в района на санданските села Виногради и Хърсово, съобщава Дарик. В петък ледени топчета с големината на орех се изсипали над двете населени места. В тях живеят над 250 души и повечето стопанисват лозя, които са им допълнителен източник на доходи.

"Срещу природата не можем да се борим. Хората се оплакват, че имат сериозни загуби. Тук това е основно препитание и за младите, и за възрастните", каза кметът на село Хърсово - Стойка Цанева.

Лозари обаче се жалват, че на места в своите масиви не е останало цяло и едно листо- висят само пръчките. В някои лозя загубите ще стигнат до 30-40% заради тази градушка, твърдят те.

Честите дъждове и слънцето причиниха и болести по лозовите масиви в района. Лозята бяха засегнати от мана и пепелница. Много от стопаните са в паника. Реколтата може да се спаси само с по-често пръскане. Да не се пръска през 10-14 дни, а най-много през 7 дни, само така ще се ограничат загубите. Това обаче ще увеличи значително разходите на стопаните, но в противен случай ще загубят продукцията си.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)