Избрани Новини

Спират пръскането срещу комари в Гоцеделчевско

Десетки пчелни семейства са унищожени по време на пръскането

Десетки пчелни семейства в района на Гоце Делчев са унищожени по време на пръскането срещу комарите като мярка за борба със заразния нодуларен дерматит, информира БНР. Кметът на общината Владимир Москов поиска временно преустановяване на дейността и спешна среща с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Москов твърди, че не е било изпълнено изискването пет дни преди провеждане на пръскането от въздуха пчеларите да бъдат уведомени, за да вземат предпазни мерки. Друг аргумент е, че високите температури задушавали пчелите в кошерите.

Изпратеното до Министерството на земеделието и храните писмо е предизвикало спешна среща с представители на Областната агенция по безопасност на храните. В ранния следобед вчера е взето решение за преустановяване на пръскането срещу комари на територията на община Гоце Делчев. Местната власт има и други претенции - за да се съобразят маршрутите в летателните планове, на екипите ще бъде предоставена информация в кои райони има концентрация на пчелни стопанства. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов